Prof. Dr. Konrot: “Bölge, lehçe ve ağız farklılıkları konuşma bozukluğu değildir”
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Konrot, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen programa konuşmacı olarak katıldı. Instagram’dan canlı olarak düzenlenen programda Konrot, “Dil ve Konuşma Bozuklukları” konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“İletişim kasıtlı bir etkileşim türüdür”
İletişimin kasıtlı bir etkileşim türü olduğuna dikkat çeken Konrot; “Doğduğumuz andan itibaren etrafımızda çeşitli uyaranlar vardır. Yeni doğan bir bebek etrafında bir şeyler olduğunun farkındadır ama ne olur onu bilmez. Anne ve babasını bile tanımaz. Dünyanın ne olduğu hakkında düşünceleri simgesel olarak anlamaya çalışır. Kasıtlı olarak karşımızdaki kişiye kafamızdaki düşünceleri anlatmaya çalışırız. Bunlardan biri dildir.” İfadelerini kullandı.
“Bölge, lehçe ve ağız farklılıkları konuşma bozukluğu değildir”
Dil ve konuşma terapistinin sadece iletişim, dil konuşma ve yutma sorunlarıyla ilgilendiğine dikkat çeken Konrot; “Dil ve konuşma terapisti sadece iletişim, dil konuşma ve yutma sorunlarıyla ilgilenir. Kişinin iletişim ihtiyacını hissetme durumu ile ilgili bir sorunu varsa bu da dil konuşma bozukluğu olarak nitelendirilebilir. Konuşma bozuklukları seslerin yan yana dizilmesi sonucu anlam taşıma ile ilgili morfolojik boyutudur. Biçim özelliği, bu biçimin hangi anlamı ifade ettiği, hangi biçimi nerede nasıl kullanacağını bilmeniz gerekir. Bölgelere bağlı lehçe, ağız farklılıkları konuşma bozukluğu değildir. Onlar birer farklılıktır. Dil ya da konuşma sorunları olabilir.” Şeklinde konuştu.
“Özel gereksinimi olan çocuklara eğitimde erken davranmak önemli”
Konuşmasının devamında özel gereksinimi olan çocuklar ve öğretmenleri için tavsiyelerde bulunan Konrot; “Özel gereksinimli çocuklarda müfredat çocuklara uygulanabilir. Önemli olan öğretmenlerimizin özel eğitim konusunda ne kadar erken tanımladığıdır. Onu ne kadar erken cihazlandırırsanız çocuğun topluma katılması etkili olur. Bu süreçte ailenin mutlaka işin içine katılması gerekir.” Dedi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)