Sarıoğlu: “Halkın Kültürü Popüler Kültürdür”
Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesinin düzenlediği “Popüler Kültür Bağlamında Halk, Sanat ve Ritüeller” programının konuğu İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğr. Gör. Mehmet Süha Sarıoğlu oldu. Moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Feride Zeynep Güder’in yaptığı programda popüler kültür çatısı altında halk, sanat ve ritüeller konuşuldu.
“Çiçekler halkın hafızasında pek çok anlama geliyor”
Mehmet Süha Sarıoğlu, mitoloji için bir birikimin gerektiğini söyledi. Sarıoğlu; “Mitolojinin süsü olan çiçekler halkın hafızasında pek çok anlama geliyor. Bu anlamlardan en baskın olanını dinsel anlamlardır. Yunanistan, Mısır gibi yerlerde mitolojide ağaçların yeri çok önemlidir. Ağaç kesen bir kişinin sonu ölüme kadar gidebilir.” Dedi.
“Halkın kültürü popüler kültürdür”
Sarıoğlu; “Halkın kültürü popüler kültürdür, elitiz ve avangart kültürle karıştırmayalım. Toplumun bir kısmı kültürümüzde bulunmayan sushi ülkemizin mutfağında tercih etmesinin ve çiğ balığı benimsemesinin avangart bir yaklaşım.” Dedi.
“Kırmızı yapraklar mahcubiyeti simgeliyor”
Çiçeklerin mitolojik anlamları olduğuna değinen Sarıoğlu, sümbül çiçeğinde bulunan iki ayrı yeşil yaprağın Apollo’nun gözyaşları olduğunu ve bu sümbüllerin oldukça pahalıya satıldığını belirtti. Sarıoğlu; “Sümbül çiçeğini bir vazoya koyduğunuzda hemen porsur ve solar ama güneşe koyduğunuzda misler gibi koku yayar. Bir diğer çiçek olan anemon çiçeğini ise Osmanlı İmparatorluğu için önemli bir yere sahip. Bu çiçek fare zehrine dönüşüyor ve çok güçlü bir zehir oluyor. Şakayık çiçeği ise mahcubiyeti simgeliyor. Yapraklarındaki o kırmızılık bir konuda mahcup olunduğunu ifade ediyor. ”şeklinde konuştu.
“Büyük İskender bile gitti”
Büyücüler ilk çağlardan beri var olduğunu belirten Mehmet Süha Sarıoğlu, “Mısır büyüsü çok ünlüdür. Büyücülerin yanı sıra haber bilicileri de var. Hatta büyük İskender bile haber bilicilerin yanına giderek sorular sorarmış. Bütün bu memoratlar her yerde bulunuyor. Cevat Şakir Kabağaçlı’nın Anadolu Tanrıları ve Halikarnas Balıkçısı kitaplarını şiddetle öneriyorum. Yazar açık bir şekilde kitapta memoratlara olan ilgisini sergiliyor.” İfadelerini kaydetti.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)