Global Pazarda Kadın Girişimci Olmak Konuşuldu…

Kadın girişimciler, Üsküdar Üniversitesi BrainPark Kuluçka Merkezi Girişimcilik Sohbetleri kapsamında bir araya geldi. WEConnect International Turkey ile “Global Pazara Açılmak” programında kadın iş sahiplerinin global tedarik zincirine katılımı, eğitimi ve iş bağlantısı fırsatları konuşuldu. Başarılı kadın girişimcilerin hikâyeleri ise dikkat çekti. 


Üsküdar Üniversitesi AR-GE ve Yenilik Politikaları Direktörü Halime Usta Yoğun’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen programa WEConnect International Ülke Direktörü Nilay Çelik, Üsküdar Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi, WEConnect International Turkey Konseyi Başkanı Dr. Hacer Kayhan ile Nüde Danışmanlık, büyükbedeniz.com kurucusu Nüket Dokuz konuşmacı olarak katıldı. Programda kadın iş sahiplerinin global tedarik zincirine katılımı için eğitim ve iş bağlantısı fırsatları, kadın girişimcilerin başarı hikâyeleri birçok yönüyle konuşuldu.

Halime Usta Yoğun: “Kadın girişimcileri desteklemeye yönelik global ölçekte projeler üretmeyi hedefliyoruz.”

Üsküdar Üniversitesi BrainPark Kuluçka Merkezinde açacağımız hızlandırma programlarında kadın girişimcilere yönelik özel hızlandırma programları organize edeceğiz. Kadınlar yaratıcı ve cesaretli, çok sayıda nitelikli kadın girişimci var, eksiklik ağ kurmak, ürünlerini tanıtmak ve yatırımcı bulmakta. WEConnect International bu alanda etkili bir ağ, ileride ortak iş birliği içerisinde global ölçekte projeleri birlikte tetiklemek yönünde planlamalarımız var. 

Nilay Çelik: “Hedefimiz kadınları iş hayatında güçlendirmek”

WEConnect International hakkında bilgilendirmelerde bulunan Nilay Çelik; “Biz global bir sivil toplum kuruluşuyuz. Dünyanın her yerinden kadın iş sahipleri bize üye olabiliyor ve dünyanın farklı yerlerinde organizasyonlar yapıyoruz. Hedefimiz kadınları iş hayatında güçlendirmek. Kadınlarımızı büyük tedarik zincirleri ile tanışmasını, ürünlerini satmalarını, global ve lokal pazarda daha büyük paya sahip olmaları için çalışıyoruz. Tedarik ve tedarikçi arayan kurumsal firmalar ile bu kurumsal firmalara ürün veya servis tedarik edebilecek kadın iş sahipleri tanıştırıyoruz ve kadın iş sahiplerinin ürünlerini pazara ulaştırmasına destek oluyoruz. Büyük firmaların tedarikçilere yönelik büyük ihalelerinden kadın iş sahiplerinin haberdar olmasını ve bu ihalelere katılmasını sağlıyor, bu süreçte daha etkin olabilmeleri için de ihtiyaçları olan eğitimleri veriyoruz. Dünyada geçerli olan ‘Women Owned’ dediğimiz bir sertifikasyon sürecine sokuyoruz. Bir şirketin en az %51 hissesi kadına/kadınlara aitse, şirketin yönetim ve kontrolü kadın / kadınlarda ise, ‘Women Owned’ sertifikası vererek; şirketlerini tedarik zincirinde kadını destekleyen firmaların tercih nedeni haline getiriyoruz. Özetle bir taraftan kurumların tedarikte çeşitlik hedeflerine ulaşmasına yardım ederken, kadın iş sahiplerini de kurumsal firmaların tedarik zincirine ulaştırmış oluyoruz.” diye ifade etmiştir.

Hacer Kayhan: “Hedefimiz kadınları globale açmak”

Türkiye’de kadın girişimcilerle ilgili yapılan çalışmalardan bahseden Dr. Öğr. Üyesi ve aynı zamanda WEConnect International Türkiye Konsey Başkanı Hacer Kayhan ise; “Bizim konsey olarak yapmaya çalıştığımız önemli bir efor. WEConnect International’ın ciddi bir eforu var. Ama el ele vererek, işbirliği içerisinde yapılması gereken bir faaliyet. Dolayısıyla bu amaçla Türkiye’de de bir konsey kuruldu. Biz aslında daha çok kadını WEConnect International ile tanıştırıp; bu kurumsal firmaların satın alma radarına düşürmek istiyoruz. Çünkü üreten kadınların bir çoğu daha sonradan bırakıyor. Bizim hedefimiz bu kadınları destekleyerek satışlarını arttırmak ve onları globale açmak. Kadınların bunu yapabilecek potansiyelleri var. WEConnect International kadın iş sahiplerine en iyi destek verebilecek organizasyonlardan biridir” ifadelerini kullandı.

Nüket Dokuz: “Hikâyem hobiydi Kobi oldu!”

Ticaret hayatına hobi olarak başladığını belirten Nüket Dokuz iş hayatına ilişkin dikkat çekici paylaşımlarda bulundu. Dokuz, “Bir şeyler yapmak istiyordum. Ne yapabilirim, çocuklarım var, büyüyorlar ve bana ihtiyaçları var gibi düşüncelerim vardı. Uzmanlık alanım yazılımdı, 2009 de işe mangolino.com e-ticaret kurarak başladık. Benim hobim işim oldu. Daha sonra şirketleşme faaliyetlerini gerçekleştirdik. İhtiyaclar doğrultusunda Büyükbedeniz.com’u kurdum.”  Global pazara açılmaktı hedefimiz. Ancak Pazar bulmak, ürün satmak için pek çok eğitime ve ilave bilgilere de ihtiyacımız vardı. Örneğin finans konusu, ürün pazarlama gibi. WEConnect International ile karşılaştığım zaman benimle aynı şeyler yaşayan birçok kadın olduğunu gördüm. İhtiyacımız olan tek şey cesaretti. Kadınlara verilen eğitimlere katıldım ve benim işimi geliştirmemi ve büyümemi sağladı, WEConnect International Türkiye Konsey Başkan Yardımcısı ve bir girişimci olarak tüm kadınlara kendi konumda destek vermeye devam ediyorum“ şeklinde konuştu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)