Büyükelçiler Üsküdar’da diplomasi deneyimlerini anlattı
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Stratejik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSSAM) ile Türkiye Ekonomik Siyasal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (TESAM) iş birliğinde “Hariciye Meslek Eğitimi: Dışişlerinde Diplomat Olmak” başlıklı program düzenlendi. Düzenlenen programa Sri Lanka Ankara Büyükelçisi Saranya Hasanthi Urugodawatte Dissanayake, Büyükelçi İskender Okyay ve Büyükelçi Ergin Soner katıldı. Programın açılışında konuşan İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Kaynak, devlet adına görev üstlenmenin kutsal bir vazife olduğuna vurgu yaptı. Kaynak, uluslararası ilişkiler alanında donanımlı öğrenciler yetiştirmeyi hedeflediklerini de belirtti.
Üsküdar Üniversitesi Güney Yerleşke Fuat Sezgin Konferans salonunda düzenlenen programa Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Kaynak, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölüm Başkanı Prof. Dr. Havva Kök Arslan, TESAM Kurucu Başkanı İlyas Bozkurt başta olmak üzere TESAM üyeleri ve Üsküdar Üniversitesi akademisyenleri ile öğrenciler katıldı.
Büyükelçilerin mesleki deneyimlerinin anlatıldığı program öğrenciler tarafından ilgiyle karşılandı.
Prof. Dr. Deniz Ülke Kaynak: “Uluslararası İlişkiler alanında donanımlı öğrenciler yetiştirmeyi hedefliyoruz”
Programın açılış konuşmasını Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Kaynak gerçekleştirdi. Kaynak; “İnsanın devletini temsil edebilmesi, devleti adına görevler üstlenmesi gerçekten çok kutsal bir vazifedir. Dışişleri Bakanlığı son derece teknik bir alan olup, iyi eğitim alınması gereken bir alan. Bu işi o bilgi ve donanıma sahip kişilerin yürütmesi gerekir. Biz Uluslararası İlişkiler alanında donanımlı öğrenciler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Müfredatlarımızı bu doğrultuda oluşturuyoruz ve bu tür eğitimler her biriniz için oldukça açıcı ve vizyon geliştirici olacaktır. Son dönemde Dışişleri Bakanlığı'nın çok başarılı bir şekilde çalıştığını ve Türkiye’nin uluslararası ilişkilerde önemli bir rota değişimi yaşadığını gözlemliyoruz. Türkiye çok elverişli bir ortamda ve iyi yönetilen süreçler sayesinde güçlü bir konumda. Bu yüzden önümüzdeki dönem, hepiniz için dolu dolu fırsatlar sunacaktır.” ifadelerini kullandı.
İlyas Bozkurt: “Geçtiğimiz yıl 64 uluslararası hakemli bilimsel kitap yayımladık”
Think-tank kuruluşlarının üniversiteler ve devletle iş birliği yaparak ortak çalışmalar yürütmesinin büyük önem taşıdığını belirten TESAM Kurucu Başkanı İlyas Bozkurt; “Sivil toplum örgütleri arasında belki de en önemli kuruluşlardan biri think-tank kuruluşlarıdır. TESAM olarak, Türkiye’nin en güçlü think-tank kuruluşu olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim. Geçtiğimiz yıl 64 uluslararası hakemli bilimsel kitap yayımladık. Türkiye’de yılda 64 bilimsel kitap çıkarabilen, en az 7-8 çalıştay düzenleyebilen ve hakemli dergisi bulunan çok az sayıda think-tank kuruluşu var. Son 15-20 yılda Türkiye’de birçok think-tank kuruluşu kurulmuş olsa da bunların çoğu birkaç akademisyenin bir araya geldiği küçük kulüpler niteliğindedir. Bununla birlikte değerli işler yapan think-tank kuruluşları da mevcuttur. Gelecek yıllarda daha güçlü kuruluşların ortaya çıkacağına inanıyorum. Bu kültürü oluşturmak çok önemlidir. Bu nedenle TESAM tarzı think-tank kuruluşlarının üniversiteler ve devletle iş birliği yaparak ortak çalışmalar yürütmesi büyük bir önem taşıyor.” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölüm Başkanı Prof. Dr. Havva Kök Arslan moderatörlüğünde panel başladı.
Sri Lanka Ankara Büyükelçisi Hasanti: “Diplomasi giderek önem kazanıyor”
Sri Lanka Ankara Büyükelçisi Saranya Hasanthi Urugodawatte Dissanayake, konuşmasında diplomasinin savaşı engellediğine dikkat çekti. Hasanti; “Ankara’ya gelmeyi, Türkiye’ye gelmeyi isteğimle seçtim ama bunun sebebi diplomatik veya Sri Lanka ve Türkiye arasındaki ilişkiler değil. Arkeoloji ilgim olduğu için ve arkeoloji eğitimi de aldığım için tercih ettim. İki seneyi aşkındır görev yapıyorum. Ekim ayında buradaki görevimden ayrılacağım. Sri Lanka’da bir yerde en fazla üç sene görev yapma hakkından dolayı. Görevimiz zor ve meşakkatli bir iş. Sri Lanka çok dinli bir din. Ben Budist’im, Türkiye’de Kurban Bayramı’nı gördüğümde benim yapıma aykırı geldi ama bunu yargılamadım. Diplomat olduğunuzda bu açıklığa sahip olmalısınız. Diplomasi giderek önem kazanıyor. Diplomasi çatışmayı, savaşı engelleyen bir meslek. Savaşta hep kahramanlaşan olur ama barışta hiç kahramanlaşan olmaz. İşte diplomasinin önemini böyle anlayabiliriz.” ifadelerini kullandı.
Büyükelçi İskender Okyay: “Uluslararası ilişkilerde aktif olmak sadece diplomatlık değildir”
Mesleğin derinliklerini vurgulayan Büyükelçi İskender Okyay, zorluklara hazırlıklı olmak gerektiğini ifade etti. Okyay; “Uluslararası ilişkilerde aktif olmak sadece diplomatlık değildir. Siz bir ülkeden gelip başka ülkede çalışıyorsanız bu bile uluslararası ilişkilerdir. Geniş düşünebilirsiniz. Eski bürokratlar bize o dönemi aşıladı ama dönem değişti. Şu an o dönem yok. Bunun sebebi teknoloji. Bunlara uyum sağlamanız gerekiyor. Dışişleri bakanlığına girince istediğiniz yere yollanmanız söz konusu değil. Sürprizlere alışkın olun. Güç ve güçlükleri olan bir meslek. Siyasetle çok birliktesiniz. Bunlara hazırlıklı olmalısınız. Esnek olmak önemli. Karakter özelliklerinizi kaybetmemelisiniz. Değişimleri okuyabilmeniz lazım. Fark yaratın ve gelişime hazır olun.” şeklinde konuştu.
Büyükelçi Ergin Soner: “Hariciyecilik, büyük fedakârlık gerektiren bir meslektir”
Büyükelçiliğin gurur verici bir meslek olduğunu söyleyen Büyükelçi Ergin Soner, dünyanın en güzel mesleğine sahip olduğunu düşündüğünü söyledi. Soner; “Bazı teknik konular vardır ve bizim hariciyede de bu böyledir. Örneğin, havacılık ve denizcilik konuları ya da Türk-Yunan ilişkilerindeki Ege sorunları. Bu alanlar spesifik daireler tarafından ele alınır ve yalnızca bu konulara odaklanılır. Bir başka örnek olarak NATO işlerini verebiliriz. NATO’nun Türk hariciyesinde özel bir dairesi bulunur ve burada siyasi, ekonomik ve kültürel boyutlarıyla bir bütün olarak değerlendirilir. Hariciyecilik büyük fedakârlık gerektiren, son derece zorlu bir meslektir. Türkiye Cumhuriyeti’nde iki istisnai memuriyet vardır: Büyükelçilik ve valilik. Bizler devlet memuruyuz ancak istisnai devlet memurlarıyız. Büyükelçilerin en önemli görevi hükümeti, devleti ve bizzat Cumhurbaşkanı’nı temsil etmektir. Bu açıdan bakıldığında büyükelçilik son derece şerefli ve gurur verici bir meslek dalıdır. Ancak bu meslek yalnızca bireyin değil, ailesinin de hayatını doğrudan etkiler. Eğer bir aile kurmak gibi bir niyetiniz varsa eşiniz ve çocuklarınız da bu mesleğin getirdiği olumlu ve olumsuz yönlerden etkilenir. Şahsi görüşüm olarak büyükelçilik dünyanın en güzel ve en zengin mesleklerinden biridir. Sağlığınızı kaybetmediğiniz sürece dünyaya bakış açınızda önemli bir gelişim ve zenginleşme sağlarsınız.” dedi.
Büyükelçi Ergin Soner’in konuşmasının ardından katılımcıların soruları yanıtlandı.
Daha sonra programın kapanış konuşmasını İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. İbrahim Arslan gerçekleştirdi.
Doç. Dr. İbrahim Arslan: “Mekteb-i Mülkiye ve Mekteb-i Şahane ekollerini bir araya getiren bir yapıya sahibiz”
Doç. Dr. İbrahim Arslan; “Biz Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü olarak, Mekteb-i Mülkiye ve Mekteb-i Şahane ekollerini bir araya getiren bir yapıya sahibiz. Bu doğrultuda öğrencilerimize değerli katkılar sunduğumuza inanıyorum. TESAM iş birliğiyle ilk kez düzenlediğimiz bu etkinlik oldukça verimli ve faydalı geçti.” dedi.
Teşekkür belgesi ve hediye takdiminin ardından program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)