İSG Öğrencimizin Çalışması Uluslararası Kongrede Yer Aldı!

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Nagihan Demir, Uluslararası Endüstriyel ve Çevresel Toksikoloji Kongresi’nde sözlü sunum yaptı.


Bu yıl 2’ncisi düzenlenen kongrede ana tema olarak “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Endüstriyel Toksikoloji ve İş Sağlığı” ele alındı. Kongrede aynı zamanda endüstriyel, çevresel hastalıklar ve kanserler, genotoksisite, nörotoksisite, nanotoksikoloji ve çevresel etkileri, çevresel kirlilik, mesleksel ve çevresel risk değerlendirmesi, önleyici ve koruyucu stratejiler, mesleksel ve çevresel hastalıkların sosyal etkileri ve sağlık sistemleri ile ilişkisi konuları da tartışıldı.

“Nanopartiküllerin insan sağlığı için pek çok tehlikesi mevcut”

Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Nagihan Demir ise kongrede “Nanopartiküllerin Toksik Etkileri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Demir, nanopartiküllerin insan sağlığı için tehlikelerini “Yüksek dozlarda akciğer ödemi ve ciltte lekelenmeler gibi tersinmez etkilere neden olur. Sıçanlarda yapılan bir çalışmada, nano gümüş parçacıklarının, üst solunum yolu üzerinden beyine ulaştığı belgelendirilmiştir. Uzun süreli ve yinelenen argyria ya da argyrosis denen ciltte, tırnaklarda, gözlerde, mukus membranda ya da iç organlarda tersinmez ve sağıtılamaz mavimtırak grimsi ya da siyah renklenmelere neden olur. Nano gümüş parçacıklar ayrıca leke tutmaz ve kendi kendini temizleyen diye tanıtılan su bazlı duvar boyalarında da kullanılmaktadır, bilindiği gibi gümüş ağır metal sınıfına girer. Nano gümüş parçacıkları bulunduğu yüzey üzerinden cilde temas ettiklerinde, nanoboyutta oldukları için insan hücre duvarını (bariyerini) delerek hücrelerde birikime neden olur. Gümüş parçacıklarının antimikrobiyal özelliği olmasına karşın, aşırı birikim sonucunda vücutta ağır metal zehirlenmeleri gösterir. Canlılarda ağır metal birikimi ve kansere neden olur. ” Şeklinde sıraladı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)