Klinik Hipnoz Sohbetleri Etkinliği Gerçekleşti
Üsküdar Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi (GETIPMER) ve Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSEM) tarafından düzenlenen “Klinik Hipnoz Sohbetleri” programının konuğu Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. İpek Tokem Ergür oldu.
Zoom üzerinden gerçekleştirilen programda Prof. Dr. İpek Tokem Ergür “Hipnoz ve Meditasyonda Beyindeki Plastisite Değişiklikleri” konusuna ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.
“Kelimeler insan üzerindeki en önemli silah!”
Hipnoz konusunun önemine değinen Prof. Dr. İpek Tokem Ergür; “Aslında hipnozda çok önemli bir şey var o da kelimeler. Kelimeler insanlar üzerindeki en güçlü, önemli ve en muhteşem silah. Peki, hipnozda neler oluyor? Aslında hipnoz çok değişik bir farkına varma durumu. Çevreden kontrollü bir şekilde ayrılmak söz konusu. Verilen bir takım bilgiler bir takım telkinler merkezi sinir sistemi tarafından hiç eleştirilmeden alınıyor. Zaten eleştirilme söz konusu olduğunda hipnoz olmuyor. Hipnoz sırasında dikkat çok özel bir alana çekiliyor ve konsantrasyonun devamı sağlanmaya çalışıyor. Etraftaki istenmeyen birçok bilgi girişi için de hassasiyetin azaltılması söz konusu. Bunun için hipnozda çok güçlü bir konsantrasyon hali olması gerekli.” İfadelerini kullandı.
“Hipnozun birçok çeşidi var”
Prof. Dr. Tokem Ergür, hipnoz çeşitlerine değinerek şunları söyledi; “Hipnozun birçok çeşidi var. Oto hipnoz ile en çok karıştırılan şey meditasyon. Şu soruyla çok karşılaşıyoruz ‘Oto hipnoz denilen şey meditasyon mu acaba ya da meditasyon bir oto hipnoz mu?’ Çünkü oto hipnozda başka müdahale yok. Kişi çevreden kontrollü ayrılma gibi olayları kendi kendine yapmaya çalışıyor. Formal hipnozda ise kişi bir hipnotizörün etkisi altında ve kendi isteği ile etkisi altına giriyor. Fakat formal hipnozda kişinin bireysel olarak eleştiri yapmaması gerekiyor ve eğer o hipnotizere belli bir güveni beslemiş ise bu eleştiriyi yapmıyor ve rahatlıkla teslim olabiliyor.”
İletişimimiz kadar nöronumuz var…
Prof. Dr. Ergür, iletişimin hipnozdaki önemine vurgu yaptı. Ergür; “İnsanlarda iletişim çok önemli bir konu. Bir çocuk duygusal ve fiziksel anlamda ne kadar çok iletişim kurabiliyorsa yapısal pilastisite ve nöronlarındaki miktar o kadar fazla oluyor. Bir bebek dünyaya geldiğinde milyonlarca nöronu vardır. Bunların bir kısmı kullanılmadığı zaman budanıyor. Kullanılmayanlar gidiyor ve sadece işine yarayacak olanlar kalıyor. Ama eğer iletişim ve etkileşim çok fazla ise bunlar çok daha fazla miktarda kalıyor ve budanmalar oldukça azalıyor.” Şeklinde konuştu
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)