AFAD Pandemi Faaliyetleri Konuşuldu…
Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen "AFAD Pandemi Faaliyetleri" programı Zoom üzerinden gerçekleşti. Programa konuşmacı olarak Çanakkale İl Afet ve Acil Durum Müdürü İbrahim Tarı katıldı. Tarı, afet yönetimi, kurtarma faaliyetleri ve gönüllülük gibi konulara değindi.
“Afet yönetimi bir bütün olarak değerlendirilmektedir”
Konuşmasının başlangıcında afet yönetiminin önemine değinen İbrahim Tarı; “Afet yönetimi bir bütün olarak değerlendirilmektedir. Afet öncesinde zaman zaman risk azaltma, afet esnasında müdahale, sonrasında geliştirme çalışmaları afet yönetim döngüsünün bir bütün olduğunu hepimize anlatmaktadır. Eğer biz bu süreci doğru yönetebilirsek afetlere müdahalede başarılı oluruz dolayısıyla zararı azaltabiliriz. Yeni yapılanma bütün bunları yapar hale gelmiştir.” İfadelerini kullandı.
“Kurtarmadan önceki faaliyetler de afet müdahale planına dâhil”
Afetlere müdahale konusunda konuşan İbrahim Tarı; “Afetlere müdahale de çok önemli. Bununla ilgili 1988 tarihli bir yönetmeliğimiz vardı. Orada bu günkü afet müdahale planımız var. Bu günkü afet müdahale planı kapsamında risk planları ve ardından da iyileştirme planları tamamlanacak. Biz afet müdahale planlarını anlatırken sadece kurtarmaya yönelik faaliyetler olarak öngörmüyoruz. Kurtarmadan önceki faaliyetleri de bu sistemin içinde tanımlıyoruz.” Dedi.
“Afet hazırlığı yalnızca bir kurumun üstesinden gelebileceği bir durum değil”
Afet gönüllülerinden bahseden Tarı; “Böyle günlerde en çok ihtiyacımız olan şey gönüllüler. Gönüllü sayımızın arttırılması gerekiyor. Gerçekten sahada ve çok yakından takip ettiğimiz İzmir depreminde de gerek müdahale, gerek iyileştirme çalışmalarında ve sosyal yardım çalışmalarında gönüllüleri görmekteyiz. Bu iş, afet hazırlığı yalnızca bir kurumun üstesinden gelebileceği bir şey değil. Bu ülkenin vatandaşları olarak sorumluluklarımız var. Gönüllü olmak, bu eğitimlere katılmak sizlere ve yakınlarınıza yardımcı olmakta oldukça faydalı olacaktır.” Şeklinde konuştu.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)