Altuğlu: “EEG Sinyallerinin Doğrusal Olmayan Bir Yapısı Var”
Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen “OKB hastalarında tedavi yanıtının EEG sinyalleri ile öngörülmesi” etkinliği online olarak gerçekleştirildi. Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Tuğçe Ballı Altuğlu etkinlikte konuşmacı olarak yer aldı.
“Hastalık derecesi arttıkça karmaşıklığımız düştü”
Hastalık derecesinin artmasının karmaşıklıkları düşürdüğünü söyleyen Altuğlu; “Literatüre bakıldığı zaman psikiyatrik hastalıklarla ilgili yapılmış çalışmalarda EEG sinyal karmaşıklarının psikiyatrik hastalıklara sahip insanlarda sağlıklı kontrollere kıyasla daha düşük olduğunu gördük. Bu da aslında bize tutarlı bir sonuç verdi. Hastalık derecesi arttıkça karmaşıklığımız düştü.” İfadelerini kullandı.
“EEG sinyallerinin doğrusal olmayan bir yapısı var”
Sonuçlara bakıldığında tutarlı sonuçlar olmadı diye belirten Altuğlu; “EEG sinyalleri aslında beyin elektriksel aktivitelerini ölçen sinyallerdir. Bu çalışmaların geneline baktığımız zaman EEG sinyallerinden çıkartılan bant gücü üzerine yapılmış çalışmalardır. Sonuçlarına baktığımız zaman tutarlı sonuçlar yoktur. Biz de kendi çalışmamızda bant gücüne karşılık olarak yaklaşık entropi yöntemini kullanarak bir çalışma yaptık. Yaklaşık entropi aslında sinyalin karmaşıklığını ölçen ve doğrusal olmayan bir yöntemdir. Literatürde EEG sinyallerinin de doğrusal olmayan bir yapısı olduğunu göz önünde bulunduracak olursak EEG sinyalleri için uygun bir yöntem olduğu söylenir” dedi.
“OKB üzerinde çalışmamız var ama EEG üzerinde farklı birçok çalışma var”
EEG üzerinde farklı birçok çalışma olduğundan bahseden Altuğlu; “OKB hastalarının üzerinde bizim çalışmamız var ama EEG üzerinde farklı birçok çalışma var. Özellikle son zamanlarda oldukça arttı. Bu çalışmadaki katılımcılardan bahsedeceğim. Toplam 57 katılımcı bulunmakta. Bunlardan 29’u tedaviye yanıt veren 15 erkek ve 14 kadından oluşuyor. Yaşları 18 ile 48 arasında değişiyordu. 28’i ise tedaviye yanıt vermeyen yaşları 19-65 arasında değişen 9 erkek ve 19 kadın katılımcıdan oluşmaktaydı. Bu katılımcılardan EEG kaydı alınmadan iki hafta önce herhangi bir ilaç kullanmadılar. Tedaviye dirençte OKB semptomlarının altı ay sonra anlamlı bir şekilde değişim olmaması olarak belirlendi. OKB’nin şiddetini ölçen skorun %35 derecesinde azalmadığı takdirde tedaviye yanıt alınmadığı şeklinde hastalar gruplandırıldı” şeklinde konuştu.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)