Üsküdar Üniversitesinde Proje Lansman Toplantısı gerçekleştirildi
Üsküdar Üniversitesi ARGE ve Yenilik Politikaları Direktörlüğü tarafından ‘Proje Lansman Toplantısı’ gerçekleştirildi. Yenilikçi projelerin öne çıktığı ve yoğun ilgi gören toplantıda Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, projelerin hayal gücü ve takım çalışmasıyla şekillendiğine dikkat çekti.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, bilimsel üretimin insanlığa olan katkısına değinirken, ARGE ve Yenilik Politikaları Direktörü Doç. Dr. Müge Ensari Özay, öğrenci projelerinde yüzde 150’lik bir artış olduğunu vurguladı. Fen ve sosyal bilimler alanında dikkat çeken proje sunumları büyük beğeni topladı.
‘Proje Lansman Toplantısı’ Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesi İbni Sina Oditoryumunda gerçekleştirildi. Toplantıya senato üyeleri de katıldı.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Hayal kurmayı başaran kişiler proje üretebilir”
Proje lansman toplantısının açılış konuşmalarını gerçekleştiren Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ihtimal iklimi ve proje kültürünün önemine dikkat çekti. Tarhan; “Birincisi hayal kurmayı başaran kişiler proje üretebilir. Aklına bir fikir geldikten sonra bu fikrin bir kuluçka dönemi oluyor. Fikir kuluçkaya yatıyor. Bizim de kuluçka merkezimiz var. Burada zihinlerdeki kuluçka önemli. Kuluçkaya yatıyor. Kuluçkaya yatırdıktan sonra hiç ummadığın zamanda başka bir şeyle meşgul olurken ortaya çıkıyor. Mesela Arşimet’in hamamda aklına gelmiş. Newton’un elma ağacının altında aklına gelmiş. Parlak fikirde pat diye doğum oluyor, bir kuluçka oluyor. Aynı zamanda takım çalışması da önemli. Kişi ben kalıyor ama aynı zamanda da biz oluyor. Ben kalarak biz olabilmek önemli. Yani bir takım içinde olacak ama kendi özel alanı, kendi otonomisi de olacak. Böyle bir takım çalışması yapabilmemiz gerekir.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Nazife Güngör: “Ürettikçe keyif alıyoruz”
Yapılan çalışmaların üretime dönüştürüldüğünde insanlığa dokunacağından bahseden Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör; “Ne kadar bilimsel üretimde ileri gidersek, ne kadar yaygınlaştırırsak, burada konuştuklarımızı, üniversitede yapılıp edilenleri ne kadar üretime dönüştürürsek o kadar insanlığa dokunmuş oluruz. İnsanlığa hizmet etme misyonumuzu da güçlendirmiş oluruz. Ürettikçe keyif alıyoruz, ürettikçe üretim enerjisi artıyor. Biz bunun sonuçlarını birtakım ödüllere, birtakım sonuçlara dönüştürdükçe bu daha büyük bir üretim enerjisine dönüşüyor.” dedi.
Doç. Dr. Müge Ensari Özay: “Öğrenci projelerinde yüzde 150’lik bir artışımız var”
ARGE ve Yenilik Politikaları Direktörü Doç. Dr. Müge Ensari Özay, son 3 yılda artan proje başvurularına dikkat çekti. Özay; “Öğrenci projeleri ve akademik projelerle beraber sayının 265 olduğunu görüyoruz. Akademisyen proje sayısının 79 olduğunu gözlemledik. Özellikle 2023 yılında öğrenci projelerinde yüzde 150’lik bir artışımız vardı. Bu sene de yine yüzde 150’lik bir artışımız daha var. Şu an 150’nin üzerinde proje başvurusunun yapıldığını görüyoruz. 15 markamız tescil edilmiş, 2023-24 eğitim öğretim yılında patent 12 başvurumuz tescil edilmiş. Faydalı modellerde de yine 4 tescil edilen faydalı modelimizin olduğunu görüyoruz.” şeklinde konuştu.
Dikkat çeken proje sunumları gerçekleşti
Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi (İngilizce) Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Nesrin Kartal Özer, “Kolesterol ile indüklenen in vitro lipit birikimi ve in vivo NASH modellerinde NRF-2 aktivasyonunun etkisi” adlı projesini sunumunu katılımcılarla paylaştı.
Üsküdar Üniversitesi TRGENMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan, “Spinal Muskuler Atrofi (Sma) Hastalığında Smn2 Gen Katılımını Artırmaya Yönelik intron 7 Hedefli yeni Nesil Antisense Xeno Nükleik Asit Yaklaşımlarının in Vitro Ve Ex Vivo Araştırılması” adlı projesinin sunumunu gerçekleştirdi.
Fen bilimleri ve sosyal bilimlerden ilgi çeken projeler…
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Özgün Deniz Yoldaşlar, “Murad Molla Koleksiyonu: Oluşum Süreci ve Yanmetinsel Unsurları” adlı projesinin sunumunu katılımcılara anlattı.
Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve GENETİK (İngilizce) Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Sevim Işık, “Topoizomeraz llbeta Aşırı ifade eden insan Kordon Mezenkimal Kök Hücre Kaynaklı Eksozomların 5XFAD Transgenik Alzheimer Hastalığı Fare Modelinde Tedavi Etkinliğinin Araştırılması” adlı projesinin sunumunu gerçekleştirdi.
Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Elvan Çiftçi, “Nöropsikiyatrik Hastalıklardan Olan Otizm Ve Bipolar Bozukluk’ta Genotip- Fenotip ilişkisinin Değerlendirilmesi” adlı projesini katılımcılara sundu.
Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği 3’üncü sınıf öğrencisi Emre Kaan Şanverdi ve Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi 6’ncı sınıf öğrencisi Mustafa Şanverdi, “Meta Dünyasında Sanal Anatomi ve Cerrahi Simülasyon MetaTıp Laboratuvarı” adlı projelerinin sunumunu gerçekleştirdiler.
Proje sunumlarının tamamlanmasının ardından toplu fotoğraf çekimiyle toplantı sonlandı.
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)