Azerbaycanlı eğitimciler Rektör Prof. Dr. Nazife Güngör ile bir araya geldi

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.57439

Azerbaycan’da faaliyet gösteren “Türkiye’de Eğitim ve Öğretim Derneği” bünyesindeki Azerbaycanlı eğitmenler Üsküdar Üniversitesini ziyaret etti. Ziyaret kapsamında düzenlenen seminerde Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, “Sınıf İçi İletişimin Gücü: Öğrenmenin ve Başarının Anahtarı”, Doç. Dr. Gül Esra Atalay ise Netiket (İnternet Etiği) başlığında bir sunum gerçekleştirdi. İyi bir öğretmenin çok iyi iletişim kurması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Nazife Güngör, güçlü iletişimin temel kurallarından birinin eşit davranış olduğunu belirtti.

Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Senato Salonunda gerçekleştirilen ziyarette katılımcılara Üsküdar Üniversitesi imkanları ve akademik altyapısı hakkında detaylı bilgi Uluslararası Daire Başkanlığı tarafından verildi. 

Prof. Dr. Nazife Güngör: “İyi bir öğretmenin çok iyi iletişim kurması gerekiyor”

Eğitimcilerle bir araya gelen Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, “Sınıf İçi İletişimin Gücü: Öğrenmenin ve Başarının Anahtarı” başlıklı konuşma gerçekleştirdi. Güngör; “Her bir fert ile farklı bir iletişim kurmak zorundayız çünkü her bir fert farklı bir tecrübeyle geliyor. O zaman öğretmenin işi oldukça zor, o nedenle dünyanın en kutsal, en zor mesleği diyorlar. Sınıfla iletişim kurabilmek için karşınızdaki grubun karakterini bilmeniz lazım. İlk derste karakter analizi yapmanız gerekiyor. Anlatacağımız dersin hedefe ulaşabilmesi için önce öğretmenin hedef grubun karakterini çözebilmesi, analiz etmesi gerekiyor. Onun için ilk etapta sınıftaki öğrencilerimizi tanımamız gerekiyor. Her bir ferdin bir hikayesi var. Her birinin hikayesini ayrıntılı bilmemiz mümkün değil ama en azından her bir öğrencimize kısaca hikayesini anlattırmak ve kısaca hikayelerini bilmekte fayda var. Dolayısıyla iyi bir iletişimci, iyi bir öğretmen gerçekten işini mesleğini iyi yapmak istiyorsa çok iyi bir iletişim kurması gerekiyor. İletişim kurmanın başlangıcında öğretmenin sesleneceği öğrenci grubunun karakterini çözmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“Güçlü iletişimin temel kurallarından biri eşit davranıştır”

Öğrencilere yapılan olumlu veya olumsuz her temasın hayat boyu unutulmayacağından bahseden Prof. Dr. Nazife Güngör, onlara iyi izler bırakılması gerektiğine dikkat çekti. Güngör; “Öğretmenin okutacağı öğrencileri tanıması lazım onları bilmesi lazım ki ona göre iletişim biçimi belirleyebilsin. Her biri aynı değil dolayısıyla ona göre bir iletişim biçimi olması lazım. Birbirlerini dışlamamaları için önce öğrencilerin kaynaştırılması gerekiyor. Onların kaynaşmalarını ve birbirlerine saygı göstermelerini sağlamak gerekiyor. Burada ince nokta tam burası. Birinin özgüveni çok yüksektir ötekinin özgüveni düşüktür. Biz o iki öğrencinin özgüvenini aynı seviyeye getirmeye çalışacağız. Geldikleri aile ne olursa olsun burada herkes eşit. Güçlü iletişimin temel kurallarından biri kesinlikle bu olmalı arkadaşlar, eşit davranış. Onlara ‘Hepiniz benim için aynısınız.’ mesajını vermemiz lazım ama o mesajı sözle veremeyiz. Sözle verirsek iyice yıkarız iyice mahvederiz, davranışlarımızla göstereceğiz. Her dokunuşta talebelerimizin her birinde bir iz bırakıyoruz o izin iyi olmasına çalışalım. Yani kötü izler değil kötü etkiler değil çünkü bizim her temasımız sözlerimizle, fiziksel olarak ilgimizle, her temasımız hayat boyu onlar tarafından taşınıyor, hiç unutmuyorlar.” dedi.

‘Netiket’ kavramına dikkat çekildi

Prof. Dr. Nazife Güngör’ün konuşmasının ardından Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gül Esra Atalay, katılımcılara Netiket (İnternet Etiği) başlıklı sunum gerçekleştirdi. 

Dijital ortamda saygılı ve etik iletişimin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Atalay, çevrimiçi etkileşimlerde doğru dil kullanımı, kişisel gizliliğe saygı, empati ve yapıcı geri bildirimde bulunma gibi Netiket kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. 

Katılımcılar, dijital dünyada daha sağlıklı ve etkili iletişim kurma konusunda yeni perspektifler kazandı. 

Seminerin ardından katılımcılara ziyaret katılım sertifikaları ve hediyeler takdim edildi. 

Etkinlik toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)