Klinik Hipnoz Sohbetleri Gerçekleştirildi!

Üsküdar Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi (GETİPMER) ile Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (ÜSEM)’in ortaklaşa düzenlediği “Klinik Hipnoz Sohbetleri” programının konuğu Ankara Tıbbi Hipnoz Derneği Başkanı ve GETİPMER Danışma Kurulu üyesi Diş Hekimi Dt. Murat Uslu oldu.

Murat Uslu

Zoom üzerinden online olarak gerçekleştirilen programda Dt. Murat Uslu “Formal ve İnformal Hipnozun Kombine Kullanılışı” konusu hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

“Etkili iletişimle güzel sonuçlar alabiliyoruz”

Hipnoz’un ilk eğitiminin klasik hipnoz ile başladığı söyleyen Dt. Murat Uslu; “Hipnoz büyük bir trans beklentisiyle başlıyor. Herkes bu transın tetiklendiği ana odaklanıyor. İndüksiyonu ezberlemeye ve modellemeye başlayarak hipnoz eğitimleri gelişiyor. Hipnozda sakin bir müzik, kendini tekrarlayan hava kabarcıkları ve parlak bir ışığın karşısında ana konsantre olmuş bir kişinin transa girmesi için bir indüksiyon modeli gerekli midir? Bu kişi kaygılı bir hastaysa onu sakinleştirmek için dolaylı yöntemlerle herhangi bir indüksiyona müdahale etmeden etkili iletişimle güzel sonuçlar alabiliyoruz.” Dedi.

“Kişinin alacağı terapiyi ihtiyaç haline getirmek gerekiyor”

Formal ve Informal hipnozdan bahseden Dt. Uslu; “Hipnozu değerlendirdiğimizde formal (klasik) hipnozda önce seçilmiş bir indüksiyon tekniği ardından gelişen trans ve doğrudan gelen tekniklerle psikohipnoterapinin gerçekleştirilmesiyle fayda sağlanıyor. Informal hipnoz ise Erickson’ın kendine özgü yaratıcı yaklaşımlarıyla tam düzenlenmemiş kuralsız etkili iletişim teknikleri zenginliği söz konusu. Danışanın farkına varamayacağı kara etkili yaklaşımlarda bulunuyor. Informal hipnozda kişinin alacağı terapiyi ihtiyaç haline getirmeniz gerekiyor. Örneğin sigarayı bıraktıracaksınız. Sigarayı bırakmayı onun için ihtiyaç haline getirecek iletişim kurmanız gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

Etkileşim sırasında kıyas yapılmamalı!

Dt. Murat Uslu hipnozda ihtiyaçların öneminden bahsetti ve “Bir kişide en iyi hipnoz indüksiyon terapiyi kullansanız dahi o kişinin bazı ihtiyaçları giderilmediyse sizin transınıza girmekte ve etkileşimde kalmakta zorluk çekecektir. Danışan kişiyle ayrıca dostça güven ilişkisi geliştirmemiz gerekiyor. Onun ilgilenme ihtiyacını ve aklına gelebilecek her türlü güvenlik ihtiyacını tamamlamanız gerekiyor. Bulunduğu ortama aidiyet duygusunu arttırdığımızda yapacağınız hipnotik etkileşimde katılımı arttırmış oluyoruz. Ne kadar çok uyum sağlarsa o kadar çok kendini bırakıyor. Etkileşim sırasında başka hiçbir şeyle, pozisyonla kıyas yapıp yarıştırmamız gerekiyor. Kendini ifade etmesine ve gerçekleştirmesine izin vermemiz gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)