İslam Teolojisi ve Kültürü Programının sertifika töreni gerçekleşti

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.56415

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı, Risale-i Nur Araştırmaları Platformu (RİNAP) ve Ukrayna Ternopil Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen İslam Teolojisi ve Kültürü Programının sertifika töreni gerçekleşti. Ukraynalı akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla yoğun ilgi gören programın sertifika törenine Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan da katılım sağladı. Törende iki ülke arasındaki kültürel benzerliklere dikkat çekilerek manevi değerlerle bir araya gelinebileceği vurgulandı. 

Merkez Yerleşke Senato salonunda gerçekleşen sertifika törenine, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Risale-i Nur Araştırmaları Platformu (RİNAP) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlham Miraç, Ternopil Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ella Bistritska, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Uygar Aydemir, Üsküdar Üniversitesi Risale-i Nur Araştırmaları Platformu (RİNAP) Başkan Yardımcısı Sadık Paksoy, Üsküdar Üniversitesi Risale-i Nur Araştırmaları Platformu (RİNAP) Başkan Yardımcısı Selahattin Arslan, Üsküdar Üniversitesi Risale-i Nur Araştırmaları Platformu (RİNAP) Yönetim Kurulu Üyesi, İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nafi Yalçın ve Ukraynalı heyet katılım sağladı. 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Asırlardır yapılan barış bu yüzyılda yapılamıyor”

Asırlardır yapılan barışın bu yüzyılda yapılamadığına dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Kur’an-ı Kerim’deki kavramlara vurgu yaptı. Tarhan; “Kur’an-ı Kerim’de merhamet, sevgi, muhabbet kavramları esastır, korkuyla ilgili kavramlar istisnadır. Kur’an-ı Kerim’de şiddeti destekleyen hiçbir kavram yoktur. Şu anda yaşanan olaylar Kur’an-ı Kerim’deki tavsiyelere hiç uymamaktadır. Asırlardır yapılan barış maalesef bu yüzyılda yapılamıyor.” dedi. 

“Hem Kur’an-ı Kerim’i hem Risale-i Nur’u bizzat okuyarak karar verin”

Risale-i Nur’un İslamiyet’i öğrenmede bir referans olarak alınması gerektiğine dikkat çeken Tarhan; “Bediüzzaman, İslamiyet’in ve cihat kavramının barışçıl yönünü temsil ediyor. Kur’an-ı Kerim’in yorumuna getirdiği bir ifade var, ‘Müsbet Hareket’ ifadesi. İnsan ilişkilerine, hayata, sosyal ilişkilere müsbet hareket yöntemiyle yaklaşmayı tavsiye ediyor. Bu çağın anlayışına uygun bir Kur’an-ı Kerim tefsiri var. Size en güzel tavsiye hem Kur’an-ı Kerim’i hem Risale-i Nur’u bizzat okuyarak karar verin. Bu kitapların ilk tavsiyesi kendimizle barışık olmak, nefsimizi terbiye etmek. İnsanı tanımak ve iki dünyada da mutluluğu istiyorsanız formül bu kitaplarda. Risale-i Nur’un bir özelliği de din bilimleriyle fen bilimlerini birleştirmesidir, bütüncül bilimle yaklaşıyor. İspat ettiği en önemli kavram tevhit kavramıdır. Dünyada 4 bin 300 tane din var, bunların içerisinde ideal tanrı tasavvurunu tevhit inancı yapıyor.” şeklinde konuştu. 

Prof. Dr. Ella Bistritska: “Manevi değerlerimiz ile bir araya gelebiliriz”

Ternopil Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ella Bistritska, global problemlerin beraber çözülebileceğine vurgu yaptı. Bistritska; “Üsküdar Üniversitesine kültürlerarası diyalogda bize yeni bir platform açtığı için teşekkür ederiz. Global problemleri beraber çözebiliriz. Tek bir ideoloji, tek bir devlet bunları çözemez. Hep beraber yaklaşmamız lazım. Hristiyanlığın ve İslamiyet’in etik değerleri aynıdır. En önemlisi de manevi değerlerimiz ile bir araya gelebiliriz. Beraber görüşerek, konuşarak dünyadaki problemleri çözebiliriz. Bu problemleri öğrencilerle çalışmamız lazım çünkü geleceğimiz bu öğrencilerle olacaktır. Avrupa ve batının fen ilimlerine bakışı ve dine bakışı farklı, batı fen ilimleriyle dini birbirinden ayırıyor, bir araya gelemez diyor. İkisini birleştirmek istiyoruz. Bu iki şekilde oluyor ya ikisini de ayırıyorsun barış oluyor ya da ikisini birleştiriyorsun. İslam ikisini birleştirmek istiyor. Avrupa ikisini ayırmak istiyor.” dedi. 

Prof. Dr. İlham Miraç: “İslam Teolojisi ve Kültürü hakkında bilimsel bilgiler verildi”

Üsküdar Üniversitesi Risale-i Nur Araştırmaları Platformu (RİNAP) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlham Miraç, sertifika törenin açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Eğitim kapsamında İslam dini hakkında bilimsel bilgilerin verildiğini belirten Miraç, eğitimin akredite edildiğine vurgu yaptı. Miraç; “Bu programın hayata geçirilmesinde destek olan başta Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Tarhan olmak üzere katkı sağlayan herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Ders veren hocalarımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. ‘İslam Teolojisi ve Kültürü’ dersi, Ukrayna Ternopil Devlet Pedagoji Üniversitesi’nde Ukrayna Eğitim Bakanlığı tarafından akredite edildi. Ders içerikleri, sınavlar ve gerekli tüm materyaller Ukrayna Üniversitesi Senatosu ve Ukrayna Eğitim Bakanlığı tarafından onaylandı. Dersler kapsamında İslam dini, İslam Teolojisi ve Kültürü ile insani değerler hakkında bilimsel bilgiler verildi.” ifadelerini kullandı. 

Dr. Öğr. Üyesi Uygar Aydemir: “Öğrenciler İslamiyet’i öğrenmek istiyorlar”

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Uygar Aydemir, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin önemine değindi. Aydemir; “İkili ilişkilerimizi geliştirmek için neler yapmamız gerektiğini konuştuk. Hocalarımız bizi Ukrayna’ya davet etti. İmkanlar el verdiği zaman biz de ziyaretimizi gerçekleştirmek istiyoruz. Biz hocalar olarak fark ettik ki öğrenciler İslamiyet’i öğrenmek istiyorlar, onunla ilgili soru soruyorlar. Buraya gezi amacıyla değil hakikaten akademik bir ziyaret olarak geldiklerini görüyoruz. Öğrenciler kendi ülkelerini çok güzel temsil ettiler.” şeklinde konuştu. 

Sadık Paksoy: “Öğrencilerimizin ilgilerinden çok etkilendik”

Üsküdar Üniversitesi Risale-i Nur Araştırmaları Platformu (RİNAP) Başkan Yardımcısı Sadık Paksoy; “Gelen öğrencilerimizin ilgilerinden çok etkilendik, çok mutlu olduk. Akademik olarak çok ciddi hazırlanmışlar. Her bir öğrenci sunum yaptı onları gerçekten takdir ediyorum.” dedi.

Selahattin Arslan; “Ortak noktalar birbirimize yakınlaşmamızı sağlayacak”

Üsküdar Üniversitesi Risale-i Nur Araştırmaları Platformu (RİNAP) Başkan Yardımcısı Selahattin Arslan; “Sizlerle tanışmak sizlerle beraber olmak çok güzeldi. Öğrencilerimizin öğrenme istekleri, sunumlar yapmaları çok güzeldi. Bizim takdirimizi topladılar. İslamiyet ile Hristiyanlık arasındaki ortak noktalara, benzerliklere dikkat çekmek önemliydi. Bu ortak noktalar birbirimizi sevmemizi, birbirimize yakınlaşmamızı sağlayacak.” şeklinde konuştu.

Dr. Öğr. Üyesi Nafi Yalçın: “Güzel amaçlarla bir araya gelindiğinde dostluklar daha da artıyor”

Üsküdar Üniversitesi Risale-i Nur Araştırmaları Platformu (RİNAP) Yönetim Kurulu Üyesi, İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nafi Yalçın; “Tarihi komşumuz, tarihi ilişkilerimizin olduğu Ukrayna’dan değerli misafirlerimizin buraya gelmesi, Ukrayna’daki Türk şehitliklerinden bahsetmeleri çok güzel ve hatırlatıcı bir bilgi oldu. Şehitlerimizi andık, beraber dua ettik. İnsanlar güzel amaçlarla bir araya geldiklerinde, fikirlerini paylaştıklarında güzellikler daha da çoğalıyor, dostluklar daha da artıyor, birbirlerini daha da iyi anlıyorlar.” ifadelerini kullandı. 

Sertifika töreninde hediyeleşme gerçekleşti…

Düzenlenen “İslam Teolojisi ve Kültürü Programı” sertifika töreninde hediyeleşme gerçekleşti. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, İngilizceye çevrilmiş tüm eserlerini Ternopil Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ella Bistritska’ya hediye etti. Ukraynalı heyet ise Tarhan’a hediye takdiminde bulundu. Sertifika töreni toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.


 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)