8. Korona Günlükleri: Ergoterapi Müdahaleleri Etkinliği Yapıldı

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü ve Ergoterapi Kulübünün Prof. Dr. Sevda Asqarova öncülüğünde düzenlediği “Korona Günlükleri: Ergoterapi Müdahaleleri” konulu etkinliğin sekizincisi Zoom Webinarı ile çevrimiçi olarak gerçekleşti. Programa Erg. İrem Hayta, Erg. Sedanur Yılmaz, Erg. Beyza Birsel, Erg. Begüm Mine Doğan katıldı. Dünyaya bir virüs yayıldı fakat bu virüsün bir işareti yok eleştirisinde bulunan Begüm Mine Doğan, “Ne zaman ki işitme engelli birinden bir doktor olursa, o zaman tıbbi terimlerin hepsinin bir işareti olur.” Dedi.

İrem Hayta

Erg. İrem Hayta: “Görsel Motor Becerileri Ergoterapi Sürecini Etkiliyor”

“Covid-19 Sürecinde Özel Gereksinimli-Prematüre Bebeklerde Ergoterapist Desteği ve Aile İlişkisi” konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erg. İrem Hayta; “Görsel motor becerilerde özellikle çalışılır bir nesneyi izleme, el göz koordinasyonu, görme kusurları varsa çevreyi ve nesneleri algılama problemleri oluşabiliyor. Biraz daha ilerleyen emekleme sürecinde, yürüme sürecinde bize daha farklı problemler olarak da yansıyabiliyor. Okul sürecine geldiğimizde öğrenme problemlerine de yansıyabiliyor. Görsel motor becerileri erken dönemde çalışma ya da görme kusurları varsa genelde bebekler ameliyat olabiliyor. Bu süreçler de bizim terapi sürecimizi etkiliyor.” Şeklinde konuştu.

Sedanur Yılmaz

Erg. Sedanur Yılmaz: Duyusal diyet kimlere önerilmektedir?

“Pandemi Sürecinde Uygulanacak Duyusal Diyet Önerilerinin Günlük Yaşam Aktiviteleri Üzerine Etkisi” konusunda paylaşımlarda bulunan Erg. Sedanur Yılmaz;“ Baktığımız zaman duyusal diyet, duyusal işlemleme problemi olan, günlük yaşam aktivitelerini etkilemiş olan kişilere önerilebilmektedir. Duyusal işlemleme problemine sahip olan bir çocuk çevresiyle anlamlı bir ilişkiye girebilecek uyarılmışlık seviyesinde değildir. Yani bu çocuklar farklı bir deyişle aslında ihtiyacı olan duyusal uyarıları alamamaktadır veya aşırı alıyorlar diyebiliriz. Bu yüzden duyusal diyet bu çocuklara önerilir.” İfadelerini kullandı.

Begüm Mine Doğan

Erg. Begüm Mine Doğan: “Covid-19’un işaret dilinde karşılığı süreçle oluştu”

“Pandemi Sürecinde İşitme Engellilerin Karşılaştıkları Sorunlar” başlıklı konuşmasını gerçekleştiren Erg. Begüm Mine Doğan; “Dünyaya bir virüs yayıldı. Fakat bu virüsün bir işareti yoktu. Süreçle birlikte işareti de oluştu" şeklinde konuştu.

Beyza Birsel

Erg. Beyza Birsel: Yetiştirme kurumlarında çocukların bakımları çok önemli!

“Korona Sürecinde Korunmaya Muhtaç Çocuklara Yönelik Bakış Açısı ve Ergoterapi Uygulamaları” başlığı altında paylaşımlarda bulunan Erg. Beyza Birsel; “Çocuklarla bireysel de çalıştım gruplar içine de girdim. Ve gördüm ki çocuk geliyor gidiyor bakım personeli gibi yürüyor, bir şeye kızıyor onun gibi tepkiler veriyor ve birkaç ay sonra parçaları birleştirince bakım personeliyle aynı üslupta konuşuyor. Evdeki o hali görüyorum. Tavır ve tutumlarını, çocuklara muamelelerini görüyorum. Ve çocuklar sinirlendiklerinde, üzüldüklerinde bu insanlar gibi tepkiler veriyor. Bunu bilimsel bir temele oturttuğumuzda ayna nöronların etkisini görüyoruz. Bu çocuklar haftanın her günü belli bakım personellerini görüyor, konuşmalarını duyuyor. Yani her hareketine şahit oluyor. Ve bu çocuklar git gide bakım personellerini taklit eder hale geliyor. Bu bağlamda bizim de bu kurumlarda mutlaka bulunmamız gerekiyor.” Şeklinde konuştu.
Soru cevap kısmının ardından program sona erdi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)