Konuk:“Pandemi Varlığımızı Sorgulama Fırsatı Verdi”

Prof. Dr. Muhsin Konuk

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen “Covid-19 Pandemisi ve Eğitim Sistemi Üzerindeki Etkileri” konulu söyleşinin konuğu oldu. Instagram canlı yayını üzerinden gerçekleşen söyleşide Konuk, Covid-19 ve eğitim konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Dezenfektan ürünleri kullanmayı abartmamak lazım”

Pandemi döneminde herkesin daha hassas olduğu hijyen konusuna dikkat çeken Prof. Dr. Muhsin Konuk; “Hijyene dikkat edeceğim derken insanlarımızın da ölçüyü kaçırmaması gerekiyor. Dezenfektanları çok fazla kullanmamak gerekiyor. Hatta lavaboda sabun kullanırken de anti bakteriyel sabun kullanmamak gerekir çünkü anti bakteriyel sabun antiviral etkiye sahip değildir. İnsan vücudunda, derimizin dış yüzeyinde, vücudumuzun iç organlarında, bizim daha sağlıklı hayat sürmemizi sağlayan bakteri grubu var. Bu bakteri grubunun her zaman orada bulunması gerekiyor. Elimizi yüzümüze sürdüğünüz zaman oradaki bakteriler orada bazı şeyler varsa onları da kaldırmaya destek sağlıyor. Dolayısıyla elimizi anti bakteriyel sabunlarla yıkarsak yararlı bakterileri de uzaklaştırmış oluyoruz. Bu sefer vücudumuzda değişik deformasyonlar ortaya çıkabiliyor. Eğer bu hususlara dikkat edilmezse yakın bir zamanda insanlar cildiye kliniklerine başvurmaya başlayacaklar onun için dezenfektan ve anti bakteriyel ürünleri kullanmayı da abartmamak lazım.” Şeklinde konuştu.

“Pandemi bize kendi varlığımızı sorgulama fırsatı verdi”

Sözlerinin devamında pandemi sürecinin olumlu yanlarına değinen Konuk; “Pandeminin bize kazandırdığı olumlu şeyler de oldu. Şimdiye kadar sağlık konusunda hep olumsuz yönlerine baktık ama aslında ailelerin hep birlikte evde kalmaları da aile bağlarının kuvvetlenmesi açısından çok iyi oldu. Bu post modern çağ durmadan koşturma, durmadan hareket etme ve durmadan çalışmaya yönelik. Anadolu’nun şehirlerinde hayat çok sakin, ama İstanbul’da bir defa çıkıyorsunuz evden bazen iş yerinize ulaşmanız 2 saat sürüyor. İşiniz bitiyor tekrar dönüşünüz o kadar sürüyor. Bu arada ailenize ve çocuklarınıza ayırabileceğinizi vakit çok olmuyor. Pandemi bu bağlamda bizi bir ailemizin olduğu fikrine döndürdü ve kendi varlığımızı sorgulama fırsatı verdi.” İfadelerini kullandı.

“Covid-19 bize yeni başlayacak çağın denemelerini gösterdi”

Covid-19 pandemisinin eğitime etkilerinden de bahseden Konuk; “Bundan sonra Covid-19’dan önce ve Covid-19’dan sonra diye bir çağ başlıyor. Özellikle şimdi yapay zekânın da temellerinin atılmasıyla birlikte yapay zekâyı da kullanmak suretiyle bazı dijital teknolojilerin kullanılması dönemi ortaya çıkıyor. Bilgiye sahip olmaktan ziyade bilgiyi kullanabilme çağı başlıyor. Aslında Covid-19 bize yeni başlayacak çağın denemelerini gösterdi. Aslında biz bütün eğitimin tamamını uygulamalar hariç olmak üzere oturduğumuz yerden yapabilirmişiz o koca koca binaları dikmemize gerek yokmuş bunu anladık.” Dedi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)