Üsküdar’da ‘Çevre Ahlakı’ Bilimsel Çalışmaları…

İbrahim Özdemir

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir, her hafta Endonezya’dan İngiltere’ye, Kenya’ya dünyanın farklı ülkelerinde Webinar üzerinden ders vermeye ve panellere katılmaya devam ediyor. Özdemir, Covid-19 pandemisinin ardından tabiata ve doğal hayata olan bağlılığın artması hasebiyle “Pandemi Dönemimde Çevrenin Anlamı Düşünmek” konusuna ilişkin bilgilendirmelerini sürdürüyor.

“Covid-19 pandemisi ile birlikte tabiatın değerini anladık”

Pandemi ile beraber tabiata ve doğal hayata olan bağlılığımızın daha da arttığına dikkat çeken Özdemir; “Covid-19 pandemisi ile birlikte eve kapanmak zorunda kaldığımızda tabiatın değerini anladık. Bir yandan da tabiata verdiğimiz tahribatı görmeye başladık. Pandemi sonrasında yapılan ölçümler insan- tabiat ilişkisine de ilgi arttı. Çevreciler bir kez daha kendilerini anlatma fırsatı buldular. Çevreciler çeşitli platformlarda sorunu ayrıntılı olarak anlatmaya; çevrenin korunması, sürekli kalkınma ve gelecek nesiller konusundaki duyarlıklarını anlatmaya başladılar.” İfadelerini kullandı.
afiş

“Üsküdar Üniversitesi çevre ahlakı ile ilgili bilimsel çalışmalara ev sahipliği yapacak”

Çevre, tabiat ve doğa ile ilgili Finlandiya’da iki yıl ders veren, yurt içi ve yurt dışında pek çok bilimsel toplantıya katılan ve doktora eğitimini çevre etiği üzerine yapan Prof. Dr. Özdemir’in hâlihazırda konuyla ilgili kitap ve makaleleri de bulunuyor.

Prof. Dr. Özdemir aynı zamanda Sürdürülebilir Kalkınmanın Dini ve Kültürel Boyutu konularında UNEP (BM Çevre Programı)’na danışmanlık yaptı.
Halen bir ekiple birlikte İslam Çevre Beyannamesi üzerinde çalışan Prof. Dr. Özdemir yakında Üsküdar Üniversitende Uluslararası İslam Çevre Ahlakı Forumunu kuracaklarını söyledi.
Böylece Üsküdar Üniversitesinde Çevre Ahlakı konusunda bilimsel çalışmalara ev sahipliği yapacak.

Prof. Dr. İbrahim Özdemir’in katıldığı programlardan bazıları ise şöyle;

  • Metaphysical Dimensions of Muslim Environmental Consciousness, Islmaic Courses, London, 15 Haziran 2020, Londra-İngiltere.
  • Islamic University of Science and Technology Awntipora Pulwama Kashmir. 14 Haziran 2020. Keşmir-Hindistan.
  • The Meaning of Life in Pandemic Era: A Nursian Perspective, IAIN (S. Abdurrahman Siddik Bangka Belitung University), 11 Haziran 2020. Jakarta-Endonezya.
  • UNEP, Islamic Environmental Charter Core Team Meeting, Webinar, 30 Haziran 2020.
  • Türk Dünyası Felsefeciler Çalıştayı, Webinar, 26 Haziran 2020. Üsküdar Üniversitesi- Türk Felsefe Derneği.
  • Man in the View of Said Nursi and Its Relevance for Contemporary People in Pandemic Era, Webinar, 11 Temmuz 2020, Endonezya
  • Environmental Ethics in Pandemic Times, Webinar, 14 Temmuz 2020, Hindistan
  • Environmental Ethics in Pandemic Times, Webinar, 19 Temmuz 2020, Jammu and Kashmir
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)