Akademisyenlerimize TÜBİTAK Proje Yazımı Eğitimi Verildi

 TÜBİTAK Proje Yazımı

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Mesut Karahan ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Dr. Öğrt. Üyesi Miraç Kamışlıoğlu moderatörlüğünde Üsküdar Üniversitesi akademisyenlerine “TÜBİTAK Programları için proje yazım teknikleri ve kalite unsurları” eğitimi verildi.

96 akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen eğitimin konuşmacısı Yozgat Bozok Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata oldu.

Prof. Dr. Muhsin Konuk: “Akademisyenler olarak kendimizi geliştirmeliyiz”

Eğitimin açılış konuşmasını Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk gerçekleştirdi. Konuk; “Üsküdar Üniversitesi olarak girişimciliği, projeleri, girişimci ve yenilikçi gençleri her zaman destekliyoruz. Öğrencilere destek olmamızın yanı sıra akademisyenler olarak da kendimizi geliştirmeliyiz. Bu ve benzeri eğitimlerle bunu başaracağımıza inanıyorum.” Şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Mustafa Böyükata

Böyükata: “Proje döngüsünü yönetebilmek çok önemli”

Proje döngüsü, hazırlık süreçleri, proje yazım teknikleri ve kalite unsurlarının projeyi ayakta tutan maddeler olduğunu dile getiren Prof. Dr. Mustafa Böyükata; “Proje döngüsünü yönetebilmek çok önemli. Bu döngü fikir, analiz, değerlendirme, sözleşme, uygulama ve kapanış maddelerinden oluşuyor. Fikir, belleğimizde var olan düşünceler arasında bağlantı kurduğumuzda ortaya çıkıyor. Oluşturulan fikri alt metinlerine ayırdığımızda ise alt metni bulmuş oluyoruz. Hakem heyetinin projeyi incelemesi ve proje için talepler, ihtiyaçlar vs. gibi maddelerin belirlenmesi de değerlendirme ve sözleşme ayaklarını oluşturuyor. Bu adımlardan sonra projeyi uygulama ve kapanış raporlarının yapılması kalıyor. Proje döngüsü kabaca bu şekilde yapılıyor ve bu sayede mükemmel projeler hayata geçiriliyor.” İfadelerini kullandı.

“Projeyi her zaman bir bütün olarak ele almalıyız”

Prof. Dr. Böyükata, proje yazmanın pek çok farklı koldan çalışmak ve parçadan bütüne gitmek olduğunu ifade etti. Böyükata; “Her projeyi bir bütün olarak ele almamız lazım. Projeler pek çok farklı aşamalardan oluşur fakat her aşaması birbiri ile ilişkilidir. Projenin hiçbir aşamasını birbirinden bağımsız düşünemeyiz.” Dedi.

 TÜBİTAK Proje Yazımı

“Projenin en önemli yeri başlıktır”

Sözlerinin devamında proje yazım tekniklerine değinen Böyükata; “Proje yazım teknikleri genel hatları itibarıyla 9 maddeden oluşur. Bu maddeler proje başlığı, özet ve anahtar kelimeler, konu, kapsam ve literatür özeti, özgün amaç ve hedefler, yöntem, iş zaman çizelgesi, başarı ölçütleri ve risk yönetimi, yaygın etki ve proje bütçe tablosudur. Bir projenin en önemli yeri başlıktır. Projede kişilerin ilk baktığı yer başlık ve özet kısmıdır. Başlık, projeyi yansıtmalı, özet ise proje konusunun önemini göstermelidir.” Dedi.

Proje konusuna yeteri kadar önem göstermiyoruz”

Halk arasında doğru bilinen yanlışların çok fazla olduğuna dikkat çeken Böyükata; “TÜBİTAK Projeleri kabul etmiyor diye bir algı oluşturuluyor. Aslında projeyi kabul ettiren iyi yazılmış olmasıdır. Biz genel olarak proje ve proje yazmaya yeteri kadar önem göstermiyoruz. Düşünün ki evinizde un, şeker, yağ hepsi var ama birleştirip helva yapamıyorsunuz. Bizim durumumuz da aynı bu şekilde. Elimizde pek çok imkân var ama değerlendirmiyoruz.” Şeklinde konuştu.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)