Prof. Dr. Arıboğan “Yeni Nesil Eski Kafayla Yaşamıyor”
Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Egebil Eğitim Kurumlarının düzenlediği “Egebil Talks” etkinliğine konuşmacı olarak katıldı. “Yeni Dünyada Yeni Fırsatlar” başlığında önemli paylaşımlarda bulunan Arıboğan, yeni neslin kendine özgü yaşam algılarının olduğunu, eğitim sistemimizi de onlara göre düzenlememiz gerektiğini söyledi. Arıboğan, ‘Yeni nesil eski kafayla yaşamıyor’ ifadelerini kullandı.“Covid-19 sayesinde küreselleşmenin kırılma yaşadığını gördük”
Instagram canlı yayının moderatörlüğünü Egebil Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Tatar’ın üstlendiği programında Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, küreselleşme olgusuna dikkat çekti. Arıboğan, “Gelecekte küreselleşmenin çocuklara etkisi olacağı söyleniyor ama zaten Amerika’nın keşfinden beri tüm dünyada bir küreselleşme konusu konuşuluyor. Küreselleşmenin de iki boyutu var.Birincisi her yere her zaman ulaşabilme imkânı. Hepimiz küresel bir köyün içinde yaşıyormuşuz gibi. İkincisi ise hayatımıza yeni aktörlerin katılması. Biz Covid-19 sayesinde küreselleşmenin kırılma yaşadığını gördük. Bütün ülkeler sınırlarını kapattı. Her ülke kendini kurtarmanın peşine düştü ama bu çok yanlış. Küreselleşme bu şekilde olmaz. Bu sebeptendir ki bir yandan küreselleşmeci akımlar oluşurken bir yandan da antitezler oluştu” ifadelerini kullandı.
“Gençleri yapay zekânın taklit edemeyeceği mesleklere yönlendirin”
Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, bugün yaşanan Covid-19 krizinden sonra eğitim ve iş alanında yaşanacak değişikliklerden söz etti. Arıboğan; “Covid-19 sürecinden sonra uluslararası hareketlilik çok azalacak. Hiçbir ülke eğitim için bile olsa yabancıyı içine almak istemeyecek. Herkes sınırlarını kapatıyor. Yabancı öğrenciler yavaş yavaş Türkiye’de de azalmaya başlayacak gibi duruyor. Covid-19’dan sonra herkesin yaşadığı yere döndüğünü ve dönmek istediğini söyleyebilmek mümkün. Bu sebeptendir ki gelecekte insana dair, yapay zekânın taklit edemeyeceği işler ve iş grupları ön plana çıkacak. Gençleri sanata, müziğe, yapay zekânın taklit edemeyeceği meslek gruplarına yönlendirmek lazım. Çünkü endüstri 4.0 yeni bir uygarlık düzlemi” şeklinde konuştu.“Yeni nesil eski kafayla yaşamıyor”
Dünyada yeni bir uygarlık düzleminin oluştuğunu vurgulayan Arıboğan; “Yeni neslin kendine özgü yaşam algıları var. Eğitim sistemimizi onlara göre düzenlememiz lazım. Yeni nesil eski kafayla yaşamıyor. Paylaşımcı ekonomiyi savunuyor, değişiklik istiyor. 2 yılda bir ev değiştirmek istiyorlar. Yenidünya düzeninde bizim onlara ayak uydurmamız lazım.” dedi.“Çocuklarınızı prens veya prenses gibi yetiştirmeyin”
Arıboğan, yeni nesil ebeveynlerine tavsiyelerde bulundu. Arıboğan, “Mesele çocuklarımıza sadece süper eğitimler vermek değil. İlk başta sabretmeyi öğretmemiz lazım. Zorlukla baş edebilmeyi öğretmeliyiz. Şimdiki çocuklar zorluk görmeden büyüyor. Covid-19 sürecinde çocuklar sudan çıkmış balığa döndü. Belki de birçoğu hayatlarında ilk defa kısıtlandı veya yasak gördü. Çocuklarımızı hayatın her şartına alıştırmamız lazım. Onları birer prens veya prenses gibi yetiştirmek emin olun onların iyiliğine olmayacaktır. Çocuklarınızı böyle yetiştirmeyin. Onlara iyilik yapalım derken kötülük yaptığınızın farkında olun.” İfadelerini kullandı.Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)