“Covid-19 Her Ülke Özelinde Kendi Hikâyesini Yazıyor”

Prof. Dr. Tayfun Uzbay

Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Tıp Fakültesi Dâhili Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, “Dünya Eczacıları Covid-19 Buluşması” etkinliğine katıldı. Programın moderatörlüğünü üstlenen, her ülkenin Covid-19’a karşı değişik mücadele stratejisi izlediğini ve kendi hikâyesini yazdığını söyleyen Uzbay, gerçek hikâyeyi veya kimin doğru hikâye yazdığını anlamak için ise biraz zamana ihtiyaç duyulduğunu söyledi.  

İngiltere, Fransa, Finlandiya, İspanya ve Türkiye’den eczacıların katıldığı webinar etkinliğinde Covid-19 sürecinde eczacıların rolü ve deneyimleri konuşuldu.

“100 yılda bir pandemi yaşanıyor”

19 Aralık 2019 tarihinde Çin’de ortaya çıkan Covid-19’un tüm dünyaya yayılarak ciddi pandemiye neden olduğunu belirten Prof. Dr. Tayfun Uzbay, pandeminin önceleri hafife alındığını söyledi. Uzbay, “Biz böyle bir pandemiyi ilk defa görüyoruz ancak 100 yılda bir pandemi yaşanıyor. Günümüzdeki yüksek teknoloji gelişmelerine rağmen pandeminin dünya ekonomisini aniden durdurmasına engel olamadı. Özellikle 2-3 aydır ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Virüsü hafife alanlar kısa sürede bunun hafife alınmayacak bir şey olduğunu maalesef ölümlerle yüzleşerek gördü. Bu ciddiye alınması gereken bir durum” dedi.

“Pandemi çok şey öğretti”

Prof. Dr. Tayfun Uzbay, sağlık ve eğitim sistemine yatırım yapmanın önemine ne yazık ki pandemi sırasında anladığımızı ifade etti. Uzbay, “Sağlık sisteminin ve sağlıkta sosyal devlet anlayışının ne kadar önemli olduğunu gördük. İnsan hakları evrensel beyannamesi doğrultusunda bütün insanların ırk, din, dil ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin eşit oldukları hepimizin görmesi gereken bir gerçek. İnsan sağlığının korunması ve hastalandıklarında tedaviye ulaşmaları ise anayasal bir haktır. Bu hak Türkiye Cumhuriyeti anayasasında ve diğer tüm ülkelerinin anayasalarında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

“Covid-19 her ülke özelinde kendi hikâyesini yazıyor” 

Prof. Dr. Tayfun Uzbay, “Her ülkenin Covid-19’a karşı değişik mücadele stratejisi izlediğini belirtti. Uzbay, “Pandemiye neden olan virüsün yayılımını göz önüne aldığınızda total ağırlığının yaklaşık 1 gr ağırlığında olduğu tahmin ediliyor ve bu virüs an itibariyle tüm dünyada yaklaşık yedi milyon saptanan vakaya ve dört yüz binden fazla ölüme neden olmuştur. Ne yazık ki hala öldürmeye devam ediyor. Her ülke Covid-19’a karşı değişik mücadele stratejisi izledi. Bu pandemi süreçlerinin doğal bir seyridir. Covid-19 her ülke özelinde kendi hikâyesini yazıyor. Gerçek hikâyeyi veya kimin doğru hikâye yazdığını anlamak için biraz daha zaman var” dedi

“Covid-19 sürecinde en büyük risk grubunda olan sağlık çalışanlarıydı”

Virüs nedeniyle hayatını kaybedenleri saygı ile anarak sözlerine devam eden Prof. Dr. Tayfun Uzbay, covid-19 sürecinde en büyük risk grubunun sağlık çalışanları olduğunu söyledi. Uzbay, “Bu virüsü hala anlamaya çalışıyoruz. Eczacı, hekim ve hemşire insan sağlığını ve tedavisinin olmazsa olmaz üç elemanıdır. Covid-19 sürecinde en büyük risk grubu sağlık çalışanları olmuştur” şeklinde konuştu.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)