"Sosyal Medyadaki Sahte Kimlikler Yetersizlik Hissi Yaşatıyor!"

Prof. Dr. Nevzat TarhanÜsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Konya Şehir Koleji Instagram canlı yayının konuğu oldu. “Gençlikte Yeni Doğrular” başlığına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Tarhan,  insanların internette birden çok yüz ile sahte kişilik ve kimlik oluşturduğunun altını çizdi. Tarhan, kendi kimliğini saklayarak her şeyi söyleyip yapan ve sahte bir tatmin hissi oluşturan bu kişilerin ise karşısındakine yetersizlik hissi oluşturduğunu söyledi. 

“Yetersizlikte benlik algısı önemli”

Gençlerin kendini sosyal medyada yetersiz görüp, olmadıkları biri gibi davrandıklarını söyleyen Tarhan, “Bu dünya ciddi bir şekilde sahte öz güvenin olduğu bir dünya. Bakıyorsunuz insanların internette birden çok yüzü var. Sahte kişiliği, sahte kimliği var. Kendi kimliğini saklayarak her şeyi söyleyip yapıyor ve sahte bir tatmin hissi oluşturuyor. O anda kendini kandırmış oluyor. Kendini kandırmanın en güzel yöntemlerinden birisidir. Kişinin kendini sahte kimlikle överek rahatlatmaya çalışması. Bu kolaya kaçmaktır, beyine rüşvet vermektir.” Dedi.

Böyle bir durumda karşıdaki insanların bu kişi karşısında kendini yetersiz hissetmeye başlayabileceğine dikkat çeken Tarhan, “Burada kişinin kendini yetersiz hissettiren şeyleri bulması lazım. Yetersizlikte benlik algısı önemli. Kişinin benlik seviyesiyle benlik algısı ne kadar birbirine yakın olursa o kişi kendisiyle barışık demektir. Olduğu benlik kişinin benlik algısıyla aynıysa zaten kişi kendiyle barışık oluyor. Benlik algısı yüksekse kendisini olduğundan büyük görüyordur. Özgüven rolü oynuyordur, öz güven yoktur aslında.  Yetersizlik duygusunu tatmin etmek için öz güven rolü oynarlar.” Dedi.

“Bunu yaparak kişi hayat yolunda ilerleyebilir”

Gençler kendini yetersiz hissediyorsa olumlu yönlerini arttırmaya çalışsın olumsuz yönlerini de azaltmaya çalışsın diyen Tarhan, “Olumlu ve olumsuzu aynı anda görsün ama olumluya odaklı yaşam felsefesi oluştursun kendine. Hepimizin içinde iyicil ve kötücül duygular var. İyicil duyguları arttırırsa kişi kendini iyi hissetmeye başlıyor. Kötücül duyguları arttırırsa kötü hissetmeye başlıyor. Bunun için hangisinin doğru hangisinin yanlış olduğuna karar vermek için muhakememizi kullanacağız. Eğer biz karar veremediysek bir bilenden yardım alacağız. Bunu yaparak kişi hayat yolunda ilerleyebilir. Yetersizlik duygusu olan bir kimse ben böyle kalacağım diye düşünmesin.” Şeklinde konuştu.

“Narsizm egoizmin kişilik haline gelmiş şeklidir”

Narsizmin gençler arasında en çok yaygın olan kavram olduğunun altını çizen Prof. Dr. Tarhan, narsizmin egoizmin kişilik haline gelmiş şekli olduğunu söyledi ve ekledi: “Narsist insan kendini özel ve önemli görür, her şey benim hakkım der, her şey benim istediğim gibi ve şartlarıma uygun olacak der. Zengin ve elinde güç bulunduran kimse zorunlu olarak buna uydurur. Bu insanların yaptıkları iş sevilir ama kişilikleri sevilmez. Çünkü büyüklük hastalığı kibir vardır bu kişide. Diğer insanlara üstten bakar, övgüyle beslenir, eleştiriye kapalıdır, her eleştireni düşman gibi görür. Narsizm bu çağın illeti.”
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)