Yalan dedektörü nedir?



Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Direktörlüğü koordinatörlüğünde Bilim Ofisi Kulübü tarafından “Bilinmeyenin Peşinde - Yalan Makinesi” etkinliği düzenlendi. Etkinliğin konuğu Yalan Dedektörü Akademisi Yalan Dedektörü Uzmanı İbrahim Berk oldu.
Merkez Yerleşke Kuleli Konferans Salonunda gerçekleşen etkinlikte, İbrahim Berk yalan makinesi hakkında katılımcılara önemli paylaşımlarda bulundu.



“Yalan dedektörü medikal bir cihazdır”

İbrahim Berk, yalan dedektörünün çalışma prosedürü ile ilgili önemli paylaşımlarda bulundu. Berk, “Yalan dedektörü medikal bir cihazdır. Nasıl tansiyonunuzu ölçen, emar (MR), röntgen çeken medikal cihazlar varsa yalan dedekötürüde aynı şekilde medikal bir cihaz görevini görmekte. Makinenin birkaç tane sensörü bulunuyor. Bizim temel olarak kullandığımız sensörler; nefes sensörü, nabzı ölçen hareket sensörü, ses analizini yapan ve göz bebeklerini, hareketlerini kontrol eden bir sistem var” dedi.
“Yalan makinesi 1921’de icat edildi”

Berk, geçmişte kullanılan sensörler ile günümüzde kullanılan sensörleri karşılaştırdı. Berk, “Baktığımız zaman yalan makinesi 1921’de icat edildi. Yüzyıl geçmesine rağmen o zamanki cihaz ile bizim şimdi kullandığımız cihaz aşağı yukarı aynı durumda. Çünkü her yerde ses analizi, göz analizi yapamıyorsunuz. Daha önce saymış olduğum nefes, hareket, nabız hareketlerini ölçen sensörler yüzyıl önce kullanılan sensörler ile aynı” şeklinde konuştu.



“Cihazı kullanmak için eğitimini almanız gerekiyor”

İbrahim Berk, yalan dedektörü cihazında nasıl uzman olunabileceğini anlattı. Berk, “Türkiye’de makinenin tanıtımını yapmak için kanallar ile görüştüm. İnsanlar genelde ‘bir tane cihaz yapmışlar ortama koyuyorsunuz birileri konuştukça bu yalan söylüyor bu doğru söylüyor’ şeklinde düşünüyordu. Fakat bu öyle bir şey değil ya da seri bir şekilde insanları bağlayıp bu yalan mı söylüyor bu doğrumu söylüyor deyip kontrol edebileceğiniz bir cihaz da değil. Bu cihazı kontrol edebilmek içinde bir uzmanlık gerekiyor ve bunun eğitimini almanız gerek. Herkese de bu eğitim verilmiyor. Üniversite bitirmiş olmalısınız. Psikoloji bölümü bitirenler daha avantajlı olabiliyor” ifadelerini kullandı.

“Eğitimi bitirir bitirmez sizi uzman yapmıyorlar”


Yalan dedektörü uzmanlık eğitiminden bahseden Berk uzmanlık eğitiminin nerelerde alınabileceğine dikkat çekti. Berk, “Bu uzmanlık eğitimini veren okullar var. Diplomanız ve kimliğiniz ile başvuru yapıyorsunuz. Uzun bir eğitim süreci başlıyor. Eğitimi hemen bitirir bitirmez sizi uzman yapmıyorlar çünkü tecrübe gerektiriyor. Sizi testlere götürüyorlar ve staj sürecinden geçiyorsunuz. Okulunuz iyi ise okulun bünyesinde çalışmaya başlıyorsunuz” dedi. 
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)