Bilinmeyenin Peşinde Bilmiyorum etkinliği gerçekleşti



Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü koordinatörlüğünde Bilim Ofisi Kulübü tarafından “Bilinmeyenin Peşinde Biliyorum” etkinliği düzenlendi. Etkinliğin konuğu İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan oldu.
Çarşı Yerleşke Emirnebi Konferans salonunda gerçekleşen etkinliğe katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.

“Üniversite bilginin üretildiği, yaratıldığı yerdir”

Prof. Dr. Sinan Canan, üniversitelerin bilginin üretildiği yer olduğunu söyledi. Canan, “Üniversitelerde bilgi çıkar ve bu bilgi teknolojiye dönüşür, yayılır. Üniversiteler bilim ve kültürün yayıldığı, insanlara aktarıldığı yerdir” dedi.



“Çapından çok büyük amaçlar yükleniyor bilime”

Prof. Dr. Sinan Canan, fiziksel dünyanın ne olduğu ve nasıl işlediği konusunda paylaşımlarda bulundu. Canan, “Elimizde daha iyi bir araç yok ve bilimsel bilgininin sınırlarını bilmek için özel bir çaba gerekiyor çünkü bilim de bir insan faaliyeti, genelde sloganlarla tanımlanmaya çalışılıyor. Çapından çok büyük amaçlar yükleniyor bilime” şeklinde konuştu.  

“Akıl bilim yapma, datalarla düşünmek değil”

Prof. Dr. Sinan Canan, aklın anlamı ve ifadesi ile ilgili bilgi verdi. Canan, “Akıl diye bir meleke var. Akıl dediğimiz melekenin isim olarak kökeni bize çok önemli bir şey anlatıyor. Akıl, bağlamak demek ve hayatta elde ettiğimiz her deneyimi duyusal dünyaya dair deneyimi bu evrene dâhil olan deneyimi birleştirerek dünyaya bir anlam atfedebilme becerisi. Akıl etmek dediğimiz şey bilim yapmak, datalarla düşünmek değil. Aldığımız verileri birleştirip bunlar ne anlama geliyor, buna dair bir sonuç çıkarıp bütüncül bir hikâye çıkarabilme becerisidir” dedi.

“Bu sistem gerçek değil”

İnsanın bütün kodunu annesi ve babasından aldığını söyleyen Canan, öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Canan, “Bu sistem içerisinde çok zorlandığımız bir zamanda yaşıyoruz ve bu zamanın bence en önemli becerisi birincisi bütün bunların sanal ve yalan olduğunu bilmek, bu sistem gerçek değil. Ben neyi, nasıl duyuyor ve görüyorsam bu tamamen bana bağlı. Bunun üzerinde çalışmak için yeterli sebebim var. Buna kendimizi ikna etmemiz lazım. Gerek iyilikler ve kötülükler görüyoruz ve bunun için bir şey yapmak istiyoruz. Benim için bilim kadar kadim bilgi de önemlidir, anlatılar, gelenekler, kıssalar da önemlidir, masallar da önemlidir…” ifadelerini kullandı.

Program sonunda Prof. Dr. Sinan Canan katılımcıların sorularını da yanıtladı.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)