Prof. Dr. İbrahim Özdemir: "Teftiş yok, müfettiş yok, dünyada birinci sıradalar"



Üsküdar Üniversitesinin düzenlediği Kız Kulesi Buluşmaları etkinliğinin konuğu İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir oldu. “Soğuk Bir Ülkeden Sıcak İzlenimler; Finlandiya”  konusunda paylaşımlarda bulunan Özdemir, Finlandiya’nın eğitiminden sosyal yaşamına kadar deneyim ve gözlemlerini paylaştı. Özdemir, eğitimlerinde test yok,  teftiş yok, müfettiş yok ama buna rağmen Finlandiya’nın dünyanın en iyi eğitim sistemine sahip olduğunu söyledi.

Üsküdar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka koordinatörlüğünde gerçekleşen programının moderatörlüğünü Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Prof. Dr. Nazif Gürdoğan üstlendi.

Merkez Yerleşke İcadiye Toplantı Salonunda gerçekleşen etkinliğe katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.



“Bir milyondan fazla Finli yalnız yaşıyor” 

Prof. Dr. İbrahim Özdemir gözlem ve istatistiksel sonuçlara dayalı değerlendirmelerde bulundu. Özdemir, “Dünyadaki en mutlu insanlar Finlandiya’da yaşıyor. Aslında bu insanlar yalnız yaşıyor. Bir milyondan fazla Finli yalnız yaşıyor, sekiz milyon Finli iki kişi olarak yaşıyor, sekiz milyon kişi üç kişi olarak yaşıyor anlayacağınız gibi yalnız bir toplum. İstatistiklerde dünyanın en mutlu ülkesi olarak görünüyor onlar buna tebessüm ediyor” şeklinde konuştu.

“Çok iyi insanlar ama çok yalnızlar”

Özdemir, Finlilerin yalnız olmalarına rağmen nasıl bu kadar mutlu olabildiklerine değindi. Özdemir, “Finliler gerçekten iklimin de değişikliği ile Batı’dan Avrupa’dan tamamen farklı. Sabah gördüğünüzde günaydın demiyor, siz söylediğinizde ise cevap vermiyor, göz göze gelmek istemiyor. Çok iyi insanlar ama çok yalnızlar. 17 yaşından itibaren gençler yalnız yaşayabiliyorlar ailelerinden bağımsızlaşıyorlar. Aileye bağımlı değiller boşanma oranı da yüksek ama buna rağmen mutlu olmaların sebebi sanıyorum ki bazı indexlere bakınca göstergeleri inceleyince insan unsuruna çok önem veriyorlar insan çok önemli her şeyin temeli insana saygıya dayanıyor” ifadelerini kullandı.



“Teftiş yok, müfettiş yok, buna rağmen dünyada birinci sırada”

Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Finlilerin yaşama tarzlarından eğitim düzenlerinden ve eğitimde dünyada birinci sırada olmalarının nedenlerine değindi. Özdemir, “Kimse iş bulmak için aracı ve torpile ihtiyaç duymuyor. Eğitim herkese ücretsiz. Zengine, fakire aynı eğitim veriliyor, aynı okula gidiyor. Özel okul yok. Okullarındaki öğrenci sayısı 20-25. Bu rakamlardan fazla değil. Buna rağmen iki tane öğretmen var. Öğrencilere okula gittikleri andan itibaren el becerileri öğretiyorlar ve bütün öğrenciler evdeki araç ve gereçleri kullanabilecek bir duruma geliyor. Kendilerine özgüvenleri geliyor sınav yok, test yok,  teftiş yok, müfettiş yok buna rağmen dünyanın en iyi eğitim sistemi ve öğretmenin sana güveniyorum diyor. Eğitimin temelinde bir tarafta becerilerle kendini keşfetmek varken diğer tarafta müzelerle şehri gezerek hem kültürü hem tarih bilincini müzelerden alıyorlar” dedi.  

“Önceden söyleyecektin benim planım var “

Özdemir, Finlilerin ciddi anlamda planlı ve programlı bireyler olduklarını, yetiştirilme ve yetişme tarzlarından dolayı sosyal devlet anlayışı nedeniyle bireylerin her birinin birebir sorumluluklarını özgürce yaşadıklarını söyledi.

Kız Kulesi Buluşmaları programı, Prof. Dr. İbrahim Özdemir’in Finlandiya ile ilgili merak edilen soruları yanıtlaması ardından sona erdi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)