“Klinikte Lazım Olur” 2 etkinliği yoğun ilgi gördü




Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü geçen sene düzenlenen Klinikte Lazım Olur etkinliğinin bu yıl ikincisini gerçekleştirdi. Klinikte Lazım Olur 2 etkinliğine, çok sayıda odyoloji ve odyometri öğrencileri ile mezun odyolog ve odyometri teknikerleri katıldı. Birbirinden farklı konu başlılarının ele alındığı etkinlikte odyoloji biliminin geleceği ve klinikte karşılaşılan zor vakalar ele alındı.  

Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe katılımcılar yoğun ilgi gösterdi. Programın açılış konuşmasını Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Didem Şahin Ceylan yaptı.



Dr. Öğr. Üyesi Didem Şahin Ceylan: “Odyometri ve odyoloji meslekleri insan hayatına dokunuyor”

Dr. Öğr. Üyesi Didem Şahin Ceylan, geçen sene de bu etkinliğin düzenlendiğini belirterek bölüm olarak bu tarz etkinliklere aşina olduklarını ve seneye de “Klinikte Lazım Olur” etkinliğinin düzenleneceğini ifade etti. Ceylan, etkinliğin amacı ile ilgili paylaşımlarda bulunarak: “Odyometri ve odyoloji meslekleri insan hayatına dokunuyor, bunu unutmamamız gerekir.” dedi.



Öğr. Gör. Ahmet Yılmaz: “Odyologlar insan psikolojisi konusunda bilgili olmalı” 

Etkinliğin ilk konuşmacısı Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama Bölümü Öğr. Gör. Ahmet Yılmaz oldu. Yılmaz, hasta iletişimi konusuna ilişkin paylaşımlarda bulundu. Yılmaz: “İletişim her alanda çok önemli. İletişim çocukluktan itibaren titizce verilmesi gereken bir konudur. Odyoloji bilimi ile uğraşanlar insan psikolojisi konusunda bilgili ve tecrübeli olmalı.” şeklinde konuştu.



Öğr. Gör. Elifnur Taşdemir: “Hastayı tanımaya çalışmak vakit kaybı değildir”

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü Öğr. Gör. Elifnur Taşdemir ise “Odyolojide Anamnezin Yeri ve Önemi” konusunda sunum yaptı. Taşdemir: “Hastanın tıbbi hikâyesini öğrenip ona göre yaklaşıyoruz. Hastamıza şikayeti ile ilgili spesifik sorular sorup hastalığını bize tarif etmesini istiyoruz. Günlük yaşamda insanı nasıl tanımaya çalışıyorsanız, biz de hastalarımızı şikayetleri doğrultusunda tanımaya çalışıyoruz. Bu durum bir vakit kaybı olarak düşünülmemelidir.” dedi.



ABR ve vaka örneklerinden bahsedildi

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Odyometri Program Başkanı Öğr. Gör. Yeter Saçlı, “ABR ve Vaka Örnekleri” konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Saçlı, ABR’nin (Auditory Brainstem Response- İşitsel Beyin Sapı Cevabı) kliniklerde çok fazla tercih edilen bir yöntem olduğunu belirterek ABR dalgasında dikkat edilmesi gerekenlere değindi. Saçlı, ABR’de sık karşılaşılan hastalıkların spesifik bulguları hakkında bilgi verdi.



Vestibüler Rehabilitasyon hakkında bilgi verildi…

Programın ikinci gününde Dr. Öğr. Üyesi Didem Şahin Ceylan “Sorularla Vestibüler Anatomi ve Fizyoloji” konusunda bilgi verdi. Dr. Öğr. Üyesi Didem Şahin Ceylan programın kapanış konuşması öncesinde Vestibüler Rehabilitasyon başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.
Vestibüler hastalıklar için uygulanan rehabilitasyon programlarından bahseden Ceylan, “Hastanın kişisel özellikleri göz önünde bulundurularak basitten karmaşığa bir egzersiz programı hazırlanmalı. Çünkü ilaç yalnızca ağrının hissedilmesini engelliyor. Ayrıca hastalara bu süreçte sabırlı olmalarını da söylemelisiniz.” dedi.

İki gün süren etkinlik sonrası Dr. Öğr. Üyesi Didem Şahin Ceylan konuşmacılara teşekkür belgesi takdim etti.

Program toplu fotoğraf çekimi ardından sona erdi.  

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)