Prof. Dr. Sevil Atasoy: “Tarih boyunca insanlar madde kullanmıştır!"



Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy Enka Okulları’nda öğrencilerle buluştu. Atasoy, lise öğrencilerine yönelik gerçekleştirdiği konferansta “Her Gazoz İçilmez” başlıklı sunumunu yaptı. Atasoy, tarihin her döneminde insanların mutlaka madde kullanmış olduğunun altını çizdi.

Enka Okulları konferans salonunda düzenlenen etkinliğe öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.  



“Her gazoz içilmez” 

Prof. Dr. Sevil Atasoy, Türkiye’de uyuşturucu ve maddeye bağımlılık yaşının 11 yaşa kadar düştüğünü belirtti. Atasoy; “Renksiz, kokusuz, tatsız olan her türlü sıvı ve yiyeceğe karıştırılan maddeler var ve henüz Türkiye’de bu maddeleri ölçebileceğimiz testler yok. O yüzden önünüzde açılmayan hiçbir maddeyi tüketmeyin. Bu maddeler farkında olmadan tüketilmesi halinde kısa süreli hafıza kaybına sebep olabiliyor. O anda başınıza ne geldiğini fark edemezsiniz. Öyle ki cinsel saldırıya bile maruz kalabilirsiniz ve o anda ne olduğunun farkında olmadığınız için kimseyi de suçlayamazsınız. Bu sebeptendir ki her gazoz içilmez.” ifadelerini kullandı.



“Tarih boyunca her insan mutlaka madde kullanmıştır”

Sözlerinin devamında tarihin her döneminde insanların mutlaka madde kullanmış olduğunun altını çizen Atasoy; “Bundan binlerce yıl önce yaşamış olan Mısırlı mumyaların ağzında bile kokain yaprakları bulunmuştur. Şu anda da dünyanın her yerinde madde kullanımı oldukça yaygın. Madde bağımlılığı deyince aklınıza sadece esrar, kokain vs. gelmesin. Antidepresanlar gibi reçeteye bağlı ilaçlar da bağımlılık yapar.” şeklinde konuştu

Yaklaşık 350 öğrencinin katıldığı etkinlikte Atasoy, öğrencilerin sorularını da cevapladı. Program, hediye takdimi ve fotoğraf çekimi ardından sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)