Prof. Dr. Ahmet Konrot’a ‘Üstün Katkı’ Ödülü…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.48439

Dil ve Konuşma alanında uluslararası arenada önemli çalışmalar gerçekleştiren Prof. Dr. Ahmet Konrot’a bir ödül daha. Amerikan Konuşma-Dil ve İşitme Birliği (ASHA), dil ve konuşma terapisi alanlarında göstermiş olduğu üstün başarılardan ötürü Konrot’u “Uluslararası Başarılara Üstün Katkı Sağlama” (The Certificate of Recognition for Outstanding Contribution in International Achievement) alanında ödüle layık gördü.

Gerek ülkemiz gerek ise küresel düzeyde Dil ve Konuşma alanında akademide ve klinikte önemli çalışmalara imza atan Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Konrot’a önemli ödül verildi.

Konrot ile birlikte Prof. Dr. İlknur Maviş ve Prof. Dr. S. Seyhun Topbaş da ödüle layık görülen isimlerden oldu.  

Türkiye’de ilk Dil ve Konuşma Terapisi programını açmak, gerek alan içinden gerekse ilişkili alanlardan ulusal ve uluslararası düzeyde öğretim üyesi desteği alarak çeşitli seminerler, kongreler ve hizmet içi seminerler düzenlemek, üniversitelere dil ve konuşma terapi merkezlerinin açılmasına ve ihtiyacı olan kişilere bu merkezlerde terapi hizmeti sağlamak, yurt dışı projelere ve kongrelere katılarak mesleğin sürdürülebilirliğini ve tanınabilirliğini sağlamak gibi çalışmalarla ödüle aday olma koşullarını sağladılar.  

Amerikan Konuşma-Dil ve İşitme Birliği ASHA ve Çalışma Alanları:

ASHA, sadece ABD’de değil çeşitli ülkelerin de dil ve konuşma terapistleri ve odyologlarından oluşan 234 bin üyesi ile profesyonel, bilimsel ve akredite bir dernek olarak faaliyetlerini sürdürüyor. ASHA 70 yılı aşkın bir süredir üyelerini mesleklerine verdikleri katkılardan dolayı pek çok çalışma alanında ödüllendiriyor. Bunlardan biri olan “Uluslararası Başarılara Üstün Katkı Sağlama” (The Certificate of Recognition for Outstanding Contribution in International Achievement) belgesi ile takdir edilmeye aday gösterilen üyelerin ödüle uygun görülme koşulları “program geliştirme ve yönetme, seçkin yayın ve araştırmalar yapma, uluslararası düzeyde eğitimler düzenleme ve iletişim bozukluğu olanlara terapi hizmeti verme vb gibi” gereklilikleri içeriyor.  Ancak, özellikle bu ödül ABD dışındaki bir başka ülkede bu tür çalışmaları ile meslek için etki yaratan kişi veya gruplara veriliyor. Ortaya çıkan başarı belli bir zamana odaklı olabildiği gibi yaşam boyu yaygınlığı olan bir katkıya da gönderide bulunabiliyor. Adı geçen ödül 2024 yılı için sadece Türkiye ve Avustralya adaylarına verildi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)