COST TREASURE konferansında ebeveynlerin perinatal ruh sağlığı konuşuldu…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.48386

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Demet Gülaldı ve Ebelik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Yılmaz Esencan üyesi oldukları COST TREASURE – (CA 22114 Maternal Perinatal Stress and Adverse Outcomes in the Offspring: Maximising infants´development) programına katılım sağladı. Gülaldı ve Esencan’ ın grup lideri olduğu çalışma grubu, alanda çalışan sağlık profesyonellerinin maternal perinatal stres farkındalığı konusunda tarama yapılmasını ve farkındalık konusunda uluslararası bir ölçek geliştirilmesini planladı.

İrlanda’nın Cork kentinde bulunan University College Cork’da düzenlenen konferans yoğun ilgi gördü. İki gün süren konferansta doğum öncesi anksiyete bozuklukları ve depresyonun babaları etkilediği ve bu durumun yeni doğan çocukların gelişimi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğu önemli bir araştırma alanı olarak belirlendi. 

Etkilenen babalara yönelik özel tarama ve tedavi hizmetleri konusunda literatürde oldukça az çalışma olduğu, babalarda görülen diğer ruhsal hastalıkların yaygınlığı, risk faktörleri ve tedavileri hakkında çok daha az şey bilindiği ve bu konuda daha ileri araştırmalara büyük ihtiyaç olduğu konferansta tartışıldı. 

Prof. Sarah Kittel-Schneider: “Babaların yaşadığı depresif semptomlar bakım endişesi ve ebeveynlik stresi”

Konferansın ilk gününde açılışı University College Cork (İrlanda Ulusal Üniversitesi) Psikiyatri Anabilim Dalı başkanı Prof. Sarah Kittel-Schneider yaptı. Kittel-Schneider, “Perinatal Mental Health in Fathers” başlıklı konuşma gerçekleştirdi. Baba adaylarının eşlerinin hamilelik süreçlerinde yaşadığı stresi ve bebek ile oluşan bağı etkileyen faktörleri anlatan Kittel-Schneider, önemli konuların altını çizdi. Babaların yaşadığı depresif semptomların bakım endişesi ve ebeveynlik stresi ile ilişkisi olduğunu, anksiyetenin ve stresin doğum sonrası bebekle oluşan bağı olumsuz etkilediğini, annelerin yaşadığı doğum sonrası bağlanma ve ebeveynlik stresinin babaları da etkilediğini vurguladı. Annelerde görülen Perinatal dönemdeki depresyonun tüm dünyada yaygın olduğunun bilindiğini ifade eden Kittel-Schneider, yeni araştırmaların sonucunda babaların da risk altında olduğunu dile getirdi. Bu durumun perinatal depresyonun biyolojik risk faktörleri ve patofizyolojik mekanizmalarına ilişkin bilgi, özellikle babalarda hâlâ yetersiz olduğunu belirtti.

 “Baba rolüne geçiş, bir erkeğin hayatında büyük bir değişiklik…”

Son yıllarda baba-çocuk ilişkisinin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Prof. Sarah Kittel-Schneider; “Babalar ayrıca hamilelik ve doğum sonrası dönemde hem eş hem de çocuk için önemli bir rol oynamaktadır. Toplumdaki değişimler ve bebeklerin bakımına erken dönemde katılımın artmasıyla birlikte, baba-çocuk ilişkisinin son yıllarda giderek daha önemli hale geldiği vurgulanmaktadır. Babaların da eşlerinin hamileliği sırasında ve özellikle de çocuğun doğumundan sonra psikolojik strese maruz kalacaklarına dair giderek artan kanıtlar var. Baba rolüne geçiş bir erkeğin hayatında büyük bir değişiklik olduğundan bir çocuğun doğumu, ilk kez depresyona neden olabileceği gibi halihazırda var olan bir stresi tetikleyen bir yaşam olayı da olabilir. Örneğin doğum komplikasyonları refakatçi babalarda da travma yaratabilmekte ve travma sonrası belirtilere yol açabilmektedir.” şeklinde konuştu.

Doğum öncesi stres ve sonuçların biyopsikososyal modeli gösterildi…

Konferansın ikinci gününde ise Stony Brook University (Stony Brook University) Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Marci Lobel tarafından “Doğum öncesi stres ve sonuçları: Stony Brook Stres ve Üreme Laboratuvarından 30 Yıllık Bulgular” başlıklı konuşması gerçekleştirildi. Lobel, doğum öncesi maternal stresin kişilik özellikleri, çevresel riskler ve dayanıklılık ile ilişkisini ve bu faktörlerin biyodavranışsal mekanizma ile olumsuz doğum sonucuna etkisini açıklayan biyopsikososyal modelini açıkladı.

Gelecekte yapılacak aktiviteler planlandı…

COST TREASURE çalışma grupları konuları ve amaçları çerçevesinde bir araya gelerek önümüzdeki aktivitelerin planlaması yapıldı. Dr. Öğr. Üyesi Demet Gülaldı ve Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Yılmaz Esencan’ ın grup lideri olduğu çalışma grubu, alanda çalışan sağlık profesyonellerinin maternal perinatal stres farkındalığı konusunda tarama yapılmasını ve farkındalık konusunda uluslararası bir ölçek geliştirilmesini planladı.
TREASURE projesi, fetal gelişimi iyileştirmek ve bebeğin sağlığını yaşamları boyunca iyileştirmek amacıyla bilim insanları, klinisyenler, öğrenciler, paydaşlar ve Sivil Toplum Kuruluşlarından oluşan multidisipliner ve uluslararası bir ağı birleştirmeyi amaçlıyor.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)