Prof. Dr. Tayfun Uzbay “Cehalet Bilimi” ni Adana’da anlattı




Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı, Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, Adana Eczacı Odasının düzenlediği etkinliğe konuşmacı olarak katıldı. Prof. Dr. Tayfun Uzbay “Cehalet Bilimi” konusunda konferans verdi. Uzbay, önemli paylaşımlarda bulundu.

Ecz. Ali Aysan Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasını Adana Ecz. Odası Başkanı Mürsel Yalbuzdağ yaptı.

Uzbay, cehalet bilimini anlatı

 Prof. Dr. Tayfun Uzbay, eğitim ve sağlık alanında çok sayıda yanlış, doğruluğu bulunmayan bilgi olduğunu belirterek bu bilgilerin toplumsal etkilerine değindi. Katılımın yoğun olduğu programda Uzbay, cehaletin nasıl yaygınlaştığı konusunda da önemli bilgiler aktardı.

"Cehaletin sözde bilgi ile yayılmasına destek veriliyor"

Dijital devrimle birlikte bu çağ’da bir çok konuda akıl tutulması yaşandığını belirten Prof. Dr. Uzbay, bilginin daima cehaleti yöneteceğini ifade etti. Uzbay,  “Kendi kendini yönetmek isteyen bir ulus, bilginin verdiği güç ile donanmalıdır. Bilginin erişilebilir olması o bilgiye ulaşıldığı anlamına gelmiyor. Ulaşmanız istenen bilgi ile algınız ve tercihleriniz yönlendirilebiliyor. Bu bilgileri doğru sanıp bazı şeyleri doğru yaptığınızı düşünürken zarar görüyorsunuz ve yönlendirilmiş algınız yüzünden sizi uyaranları düşman gibi görüp, gerçek bilgileri kabullenmiyorsunuz. Gelişen teknoloji ile bilgiye erişim kolaylaştıkça agnotolojinin etki alanı da genişliyor. Medya desteği ile topluma idol olarak sunulan akademisyenler veya bazı popüler kişiler bilerek ya da bilmeyerek cehaletin sözde bilgi ile yayılmasına destek veriyor.” diye konuştu.

Cehalet bilimi teknikleri tartışıldı

Prof. Dr. Uzbay, Cehalet biliminde kullanılan tekniklere değindi. Uzbay, “Belli bir kesim için doğru olan, ancak farklı kesimlerde kullanılırken risk yaratabilecek olan bir bilgiyi herkes için geçerliymiş gibi sunmak. Böylece yanlış bilgi doğru bilginin içinde doğruymuş gibi empoze edilir. Geçmişte bilimsel platformda tartışılmış günümüzde geçerliliğini tamamen yitirmiş bazı iddia ve tezleri sanki kesin/kanıtlanmış bilgiymiş gibi sunmak. Önemli bir bilimci tarafından önemli bir dergide yayımlanmış sadece bir makale veya veri üzerinden kesin kanıtlanmış sonuçlara ulaşmak. Tanınmışlığını kullanarak tamamen yanlış ve gerçek dışı bilgileri bilimsel bilgiymiş gibi sunmak. Cehalet biliminde kullanılan tekniklerdir.” dedi.

Merak edilen soruların yanıt bulmasının ardından Prof. Dr. Tayfun Uzbay ‘Cehalet Bilimi’ kitabını imzaladı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)