Ukrayna'nın en eski üniversitesinden manifestoya destek mektubu!

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.48125

Üsküdar Üniversitesi ile Kazakistan L.N. Gumilev Avrasya Ulusal Üniversitesi tarafından ortak hazırlanan, yaklaşık bir ay önce imzaya açılan ve 390 bine yakın kişi tarafından imzalanan ‘Evrensel İnsani Değer ve Haklar Manifestosu’na bir destek de Ukrayna’dan geldi. 

Batı Ukrayna'daki en eski yüksek öğretim kurumlarından biri olan Volodymyr Hnatiuk Ternopil Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nadiye Drobyk imzalı mektupta; ‘Bizler “Evrensel İnsani Değerler ve Hakları Manifestosu’nu kesinlikle destekliyoruz. Bu manifestonun tüm insanlar için haysiyet ve saygıya dayalı adil ve barışçıl bir dünya inşa etme çabasında önemli bir adım olduğuna inanıyoruz.” ifadesiyle manifestoya verilen destek vurgulandı.
 

Üsküdar Üniversitesi ile Kazakistan L.N. Gumilev Avrasya Ulusal Üniversitesi tarafından yaklaşık bir ay önce imzaya açılan ortak ‘Evrensel İnsani Değer ve Haklar Manifestosu’na bir destek de Ukrayna’dan geldi. Batı Ukrayna'daki en eski yüksek öğretim kurumlarından biri olan Volodymyr Hnatiuk Ternopil Devlet Pedagoji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nadiye Drobyk tarafından ‘Evrensel İnsani Değerler ve Hakları Manifestosu’na destek mektubu yayımlandı.

Barışçıl bir dünya inşa etme çabasında önemli bir adım

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör ve L.N. Gumilev Avrasya Ulusal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yerlan Sydykob’a hitaben yazılan mektupta, şu ifadelere yer verildi:

“Ukrayna Volodymyr Hnatiuk Ternopil Devlet Pedagoji Üniversitesi olarak bizler ‘Evrensel İnsani Değerler ve Hakları Manifestosu’nu kesinlikle destekliyoruz. Bu manifestonun tüm insanlar için haysiyet ve saygıya dayalı adil ve barışçıl bir dünya inşa etme çabasında önemli bir adım olduğuna inanıyoruz.

Özgürlük hakkı, kişisel güvenlik hakkı, ayrım olmadan eşit davranılma hakkı, barış ve refah içinde yaşama hakkı olduğunu savunduğu için Manifestonun temel ilkelerini takdir ediyoruz.”

“Daha adil ve daha iyi bir dünya yaratmaya yardımcı olacağına inanıyoruz…”

Mektupta, “Bir eğitim kurumu olarak, bizler bu değerleri teşvik etmeyi ve öğrencilerimizin sorumluluk sahibi ve ahlaklı vatandaşlar olması için eğitim vermeyi taahhüt ediyoruz. Bu Manifestonun sunduğu vizyona katkıda bulunmaya ve insan haklarının ve tüm insanların temel özgürlüklerinin korunması için çalışmaya kararlıyız. Bu önemli belgenin desteklenmesinde diğer organizasyonlarla ve bireylerle iş birliği yapmaya hazırız. Manifestonun mesajının uygulanması ve yayılması için ortak çabalarımızın, herkes için daha adil ve daha iyi bir dünya yaratmaya yardımcı olacağına inanıyoruz.” ifadesine de vurgu yapıldı.

Yaklaşık bir ayda 390 bine yakın kişi tarafından imzalandı

Üsküdar Üniversitesi ile Kazakistan L.N Gumilev Avrasya Ulusal Üniversitesi tarafından ortak hazırlanan ‘Evrensel İnsani Değer ve Haklar Manifestosu’ 14 Mayıs 2024 tarihinde imzaya açıldı.

Ortadoğu, Orta Asya, Afrika’da ve son olarak Gazze’de yaşananlara dikkat çekilen, Manifesto bu yıl sonunda BM Genel Kurulu ve Güvenlik Konseyi'ne sunulacak. 

Bugüne kadar 390 bine yakın kişi tarafından imzalanan ve 10 maddeden oluşan Manifestoda; “İki üniversite olarak yaşanan olaylardan hareketle, evrensel kavram ve fikirlerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini öngördük. L.N. Gumilev Milli Avrasya Üniversitesi ve Üsküdar Üniversitesi olarak; böyle bir durumda insan hak ve özgürlüklerinin en yüksek şekilde yaşandığı ve tartışıldığı ortam olan üniversite topluluğunun suskun kalmasının bir vebal olduğunu düşündük. Bireysel tepkiden çok kurumsal bir mutabakatla sesimizi duyurmak ve bir manifesto ile düşüncelerimiz ifade etmek istedik.” ifadelerine yer verildi.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)