Ortopedi ve protez hizmeti istihdamında Anadolu fırsatı…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.47890

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Ortopedik Protez ve Ortez Programı tarafından “Protez Ortez Atölye İşletmelerinde Klinik Yaklaşımlar” etkinliği düzenlendi. Etkinliğe konuk olarak Uzm. Ortotist Prostetist Can Turan katılım sağladı. Turan, öğrencilere sektörün inceliklerini ve iş kurma süreçlerini anlatarak önemli tavsiyelerde bulundu. Turan, büyükşehirlerden ziyade ortopedi ve protez hizmetlerine Anadolu'da büyük bir ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi. 

Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkede düzenlenen etkinliğin moderatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği Program Başkanı Öğr. Gör. Kübra Akkalay yaptı. 

Turan: “Anadolu’da büyük fırsatlar var”

Uzm. Ortotist Prostetist Can Turan, öğrencilere mezuniyet sonrası İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirler yerine Anadolu'ya yönelmelerini tavsiye etti. Ortopedi ve protez hizmetlerine Anadolu'da büyük bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Turan, "Bizim işimiz Anadolu'da maalesef yeterince hizmet alanı sunamıyor. Yani orada tam anlamıyla bir ihtiyaç, bir talep var." dedi.

“Vizyonunuzu geniş tutun ve hayallerinizin peşinden gidin”

Kendi kariyer yolculuğunu anlatan Turan, klinik kurma hayalini öğrencilik yıllarında kurduğunu ve mezuniyet sonrası hızla bu hedefine ulaştığını söyledi. 2020 yılında Analiz Ortopedi'yi kuran Turan, markalaşmaya ve altyapıya verdiği öneme dikkat çekti. Öğrencilere sektördeki deneyimli kişilerin fikirlerini almalarını ancak olumsuz eleştirilere kulak asmamalarını tavsiye eden Turan; "Yapıcı eleştirileri alın. Sektörel bazlı baktığınızda birçok kişi size ‘Ne yapacaksın, zaten biz varız' diyebilir. Vizyonunuzu geniş tutun ve hayallerinizin peşinden gidin." dedi.

"Ar-Ge'ye yönelin, fark yaratın"

Turan, öğrencilere sektörde fark yaratmak için Ar-Ge çalışmalarına yönelmelerini tavsiye etti. Dünya genelinde yeni ve inovatif ürünlere ihtiyaç duyulduğunu da belirten Turan, "3D printer teknolojileri, yeni malzemeler... Bunlar üzerine çalışmalar yaparak sektörde fark yaratabilirsiniz. Başarı, sizin iletişim kurduğunuz insanlara bağlı. Networkünüzü genişletin, kongrelere ve fuarlara katılın, kendinizi sürekli geliştirin." dedi.

"Multidisipliner çalışma çok önemli"

Ortopedi ve protez uygulamalarında multidisipliner çalışmanın önemine de değinen Turan, "Her hastaya hemen AFO yapılmaz veya ortopez uygulaması yapılmaz. Doktorlarla, fizyoterapistlerle beraber çalışarak hastaya en uygun çözümü bulmalısınız" şeklinde konuştu.

"Sürekli eğitim şart"

Öğrencilere mezuniyet sonrası da eğitimlerine devam etmeleri tavsiyesinde bulunan Turan, sektördeki gelişmeleri yakından takip etmenin ve yeniliklere açık olmanın önemini vurguladı.

Can Turan'ın deneyimlerini ve tavsiyelerini dinleyen öğrenciler, sektöre dair merak ettikleri soruları sorma fırsatı da buldu. 
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)