Rashomon film analizi yapıldı



Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü koordinatörlüğünde Psikoloji Kulübü tarafından,“Rashomon Film Analizi” etkinliği gerçekleşti. Etkinliğin konuğu Rektör Yardımcısı, Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy oldu.

Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans salonunda gerçekleşen etkinliğe katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.

“Rashomon Etkisi”

Prof. Dr. Sevil Atasoy, psikoloji, sosyoloji, felsefe ve adli bilimlerde film ile gelişen bir Rashomon olgusu olduğunu söyledi. Atasoy, “Rashomon etkisi gördüğünüz gibi aynı olayın farklı kişiler tarafından farklı biçimde yorumlanması ya da aktarılmasına verdiğimiz isim” dedi.



“Bir gerçek ve bir yalan”

Filmde kullanılan ışık açılarına dikkat çeken Atasoy, “Bütün film boyunca gölge ve güneş ışığı birbirini izleyerek karşımıza çıkıyor. Kimi zaman insanların yüzüne vuran güneş ışığı kimi zaman yüzünün yarısı gölgelenmiş şekilde insanlara, yere ve mekâna vuruyor. Bunun sembolik anlamı şu bir gerçek ve bir yalan var, bir karanlık bir aydınlık var ve biz hangisinin doğru olduğunu bilemiyoruz. İlk defa ışığa karşı kamera kullanılan bir film” şeklinde konuştu.

“Aydınlığa doğru yürüyen oduncu ve çocuk”

Atasoy, Batı kültürü ve Japon kültürü arasındaki farka da değindi. Atasoy, “Batıdaki Western filmlerinde kovboy filmlerinden öykü bittiği zaman genellikle atının üzerindeki kovboyun güneş batarken ilerlediğini ve ufukta kaybolduğunu görürüz. Sahne genellikle güneş batarken biter, burada tam tersi güneş doğuyor yani aydınlığa doğru yürüyen oduncu ve çocuk var. Her iki kültürün birbirinden farklı olarak bir öyküyü tamamlama şeklinden bahsediyoruz” dedi.



“Olayları ne derece çarpıtabileceğini görüyoruz”

Bu filmi öğrencilere izletme ve analizini yapma amaçlarını belirten Atasoy, “Bir sanat eseri üzerinden görgü tanıklarının kimi zaman bilerek, kimi zaman bilmeden olayları ne derece çarpıtabileceğini ve saptıracağını görüyoruz” şeklinde konuştu.

Psikoloji Kulübü Film Analiz Birim Sorumlusu Betül Yılmaz tarafından katılımlarından dolayı Prof. Dr. Sevil Atasoy’a çiçek takdim etti.

Toplu fotoğraf çekiminin ardından etkinlik sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)