Kız Kulesi Buluşmalarının konuğu Prof. Dr. Fatma Beylü Dikeçligil oldu



Üsküdar Üniversitesinin düzenlediği Kız Kulesi Buluşmaları programının konuğu İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Sosyoloji Bölümünden Prof. Dr. Fatma Beylü Dikeçligil oldu. Dikeçligil, “Bilimsel Paradigmalar” konulu sunumunu yaptı.

Merkez Yerleşke İcadiye Toplantı Salonunda düzenlenen programın koordinatörlüğünü Üsküdar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Zelka yaptı. Etkinliğin moderatörlüğünü Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nazif Gürdoğan üstlendi.



Okuma yazması olmayan insanlar bile bilimsel bilgilerin etkisi altındadır”

Prof. Dr. Dikeçligil, bilimin bir bilgi olduğunu fakat diğer bilgilerden farkının sürekli kendini yenilemek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Dikeçligil, “Bilimin ortaya koyduğu bilgiler insanın hayatını bilse de bilmese de etkiler. Hiç okuma yazması olmayan insanlar bile bilimsel bilgilerin etkisi altındadır. Çünkü insanoğlu ne, niçin, nasıl diye ilk baştan beri soragelmiş, bunların cevabını da çeşitli şekillerde bulmaya çalışmıştır. Bilimsel bilgi biz farkına varsak da varmasak da hayatımızın her an içinde ve bizim anlayışımızı, bakış açımızı dolayısıyla davranışlarımızı bile etkiliyor” dedi.

“Bilimsel bilginin gelişmesi toplumun sağlığı için önemli”

Bilimsel bilgilerdeki değişimin bakış açımızı da değiştirdiğini ifade eden Dikeçligil, alternatif tıp ile ilgili bilgi verdi. Dikeçligil, “Eskiden alternatif tıp reddedilirken sonradan tamamlayıcı bilim diye kabul gördü. Bu bilimdeki değişmelerle oldu. O yüzden bilimsel bilginin bir alanda, toplumda, kültürde yeşermesi ve gelişmesi o toplumun her türlü sağlığı için önemli. Burada bilimsel bilgilerdeki değişimin bakış açımızı da değiştirdiğini vurgulamak istiyorum” şeklinde konuştu.



“Gerçeklikle o zaman ilişki kurarız”

Paradigmanın bilim anlayışı olduğunu söyleyen Dikeçligil, kelimelerin somut karşılığının düşünülmesi gerektiğini vurguladı. Dikeçligil, “Bizim maalesef kelimeler üzerinde çok fazla hassas olmadığımızı düşünüyorum. Paradigma deyip gidiyoruz ama bizde bir şey temsil ediliyor olması bizim gerçeklikle doğrudan iyi bir bağlantı kurmamızı sağlamaz. Onun kesin bir bilgi olması gerekiyor. Biz kelimelerle düşünürüz. Kelimeleri soyut düşünüyoruz fakat somut karşıtlarını da görmek zorundayız. Bizde kelimeler ne kadar anlamıyla netleşirse zihnimizde gerçeklikle o zaman ilişki kurarız” ifadelerini kullandı.

Kız Kulesi Buluşmaları, katılımcılarının sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)