Mülteci Kadın Sağlığı Sempozyumu gerçekleşti



Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü koordinatörlüğünde Mucizeye İlk Dokunuş Kulübü “Sınırlar Ötesine Yolculuk Mülteci Kadın Sağlığı” Sempozyumu düzenledi. Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik bölümü 2'inci sınıf öğrencileri tarafından gerçekleştirilen etkinlikte ebelik bakış açışıyla mülteci kadın-çocuk sağlığı konusu konuşuldu.

Çarşı Yerleşke Emirnebi-1 Konferans Salonunda yapılan etkinliğe öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Öğrencilerin yanı sıra Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Güler Cimete, Ebelik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Tuba Esencan, Ebelik Bölümü Öğr. Gör. Günay Arslan ve Ebelik Bölümü Arş. Gör. Hülya Elmalı Şimşek de sempozyumda bulundu.

 

Mülteci Kadınların Üreme Sağlığı ve Mülteci Gebe Olmak’ konusu ele alındı

Etkinliğin açılış konuşmasını ebelik bölümü öğrencisi Aleyna Gündüz yaptı. İki oturum şeklinde gerçekleşen etkinliğin ilk oturum başkanları Sena Gündoğdu ve Şule Kızılarmut oldu. Elif Akkaya ve Hümeyra Çalışan “Mülteci Kadınların Üreme Sağlığı Sorunları ve Etkileyen Faktörler” başlıklı sunumunu yaptı. Nisa Kaya ve Rukiye Aydın ise “Mülteci Gebe Olmak” konulu sunumu gerçekleştirdi.



‘Mülteci Çocuk Olmak ve Çocuk Gelin’ konusu da konuşuldu. 
 
İkinci oturumun başkanlığını ebelik bölümü öğrencisi Beyza Çelik ve Beyzanur Tural üstlendi. Aleyna Gündüz, Aybüke Şahin ve Ayşegül Karakoç, “'Mülteci Çocuk Olmak” konusunda sunum yaptı. Türkiye’de 4 milyon mültecinin 1.7’sini çocukların oluşturduğunu belirten Aleyna Gündüz, mülteci çocukların ihmal ve istismar verilerinin çok yüksek olduğuna değindi. Ebelik Bölümü 2’inci sınıf öğrencisi Sena Tekiner ise Türkiye’nin kanayan yarası olarak nitelediği “Çocuk Gelin” konusunda da önemli paylaşımlarda bulundu.  

Sempozyumun ardından Ebelik Bölümü öğrencileri, ‘Ünzile’ adlı koro çalışmasını gerçekleştirdi.

Toplu fotoğraf çekimi ardından sempozyum sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)