Baş ve boyun kanseri gün geçtikçe neden artıyor?



Üsküdar Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Direktörlüğü koordinatörlüğünde Dil ve Konuşma Terapisi Kulübü “Baş-Boyun Rekonstrüksiyonu ve Konuşma Bozuklukları etkinliği düzenledi. Etkinliğin konuşmacısı Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Doç. Dr. Bülent Saçak oldu.
Güney Yerleşke Şehit Polis Duha Beker konferans salonunda gerçekleşen etkinliğe öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

“Baş ve boyun kanseri gün geçtikçe artıyor”
 
Doç. Dr. Bülent Saçak, baş ve boyun bölgesindeki kanserler hakkında önemli bilgiler vererek mesleğin zorluklarına değindi. Saçak, “Dışarıdan gözle göremediğimiz bölgelerin tümörleri baş ve boyun kanseridir. Baş ve boyun kanseri gün geçtikçe artmaktadır. Bu sebeple bizler için önem teşkil etmektedir” ifadelerini kullandı.



“Bizi biz yapan fonksiyonlar burada toplanmış”
 
Baş ve boyun bölgesinin sağlık açısından korunması gerektiğini söyleyen Saçak, kanserin yayılımının en az kanser kadar önemli olduğunu belirtti. Saçak, “Bölgesel yayılımı düşündüğümüz kadar uzak yayılımı da düşünmeliyiz. Baş ve boyun bölgemizde bizi biz yapan fonksiyonlar toplanmıştır. Bu yüzden bizim için önemli bölgelerdir” dedi.  

“Amacımız tümörü çıkartıp yok etmek”
 
Tüm cerrahların ortak amacının tümörü çıkartmak ve onu yok etmek olduğunu ifade eden Saçak, plastik cerrahların ameliyat sonrası hastaya eski görünümlerini kazandırmaya çalıştırdığını belirtti. Saçak, “Biz bu aşamada A noktasından B noktasına varmaya çalışıyoruz. A noktasında hastamız bize tümörlü bir şekilde geliyor ve B noktasına vardığımızda bu hastayı tümörden arınmış bir şekilde evine yollamayı amaçlıyoruz. Bu aşamada hastaya çeşitli tedaviler uyguluyoruz. Dokulara nazik davranarak doku nakli yapıyoruz. Var olan dokuları yeniden şekillendirmek plastik cerrahlarımızın müdahalesinde gerçekleşiyor. Onlar hastalara eski görünümlerini kazandırmak için uğraşıyorlar” şeklinde konuştu.



“İşimiz takım işi”
 
Serbest doku transferi ile ilgili önemli paylaşımlarda bulunan Saçak, tedavi sürecinde ekip olarak çalışılması gerektiğini vurguladı. Saçak, “Bir dokuyu beslenmesinden ayırıp başka bir bölgeye transfer etmek ve transfer edilen yerde tekrar beslenmesini sağlamak serbest doku demektir. Buna örnek olarak böbrek nakli diyebiliriz. Tedavinin arkasında çok fazla insan var. Bu insanların ve yardımcıların fazla olmasıyla hasta kazanıyor. Yaptığımız iş tamamen ekip işi. Ne ben tek başıma halledebilirim ne de plastik cerrahım tek başına halledebilir. Biz bir olduğumuz sürece hastayı tedavi edebiliriz” ifadelerini kullandı.

Dil ve Konuşma Terapisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Konrot konuşmalarından dolayı Doç. Dr. Bülent Saçak’a teşekkür belgesi takdim edildi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)