Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesinde Kalbin Yolculuğu konuşuldu




Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesinde “Anne Karnından Sonsuzluğa- Kalbin Yolculuğu” başlıklı konferans düzenledi. Konferansın konuğu Memorial Ataşehir Hastanesi Kardiyoloji- Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Azmi Özler oldu. Özler, kalbin işleyişini, kalpte çıkan sorunları, çözüm önerilerini anne karnı, çocukluk, ergenlik, olgunluk, ileri yaşlılık olarak beş evrede ele alarak önemli paylaşımlarda bulundu.  

Tıp Fakültesi NP Yerleşkesi İbni Sina salonunda gerçekleşen konferansa tıp öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.



“Kalbimiz olağanüstü bir motordur”

Özler, kalbi olağanüstü bir motora benzeterek insan kalbinin işleyişini anne karnından yaşlılığa kadar ele aldı. Kalp yolculuğunun anne karnında başladığını belirten Özler, anneye düşen büyük görevler olduğunu, kullandığı zararlı maddelerin bebeğin kalbine zarar vereceğini söyledi. Özler, çocuğun hastalığı bilmediği için ebeveynleri tarafından korunması ve kontrol edilmesi gerektiğini de dile getirdi.

‘Yaşamda her şeyin bir bedeli var’

Özler çocukluk dönemi ardından ergenlik ve olgunluk dönemine de değindi. Şişmanlığın yanında getirdiği kolesterolün, sigaranın, stresin, kalp damarlarımızı bozma riski olduğunu söyleyen Özler, kalp sağlığı ve beslenmenin önemine değindi. Özler, “Kalp sağlığında sağlıklı beslenme çok önemli. Yaşamda her şeyin bedeli olduğu gibi hamburger, çikolata gibi vücuda zararlı olan besinlerin yenilmesinin de bir bedeli var. Vücudumuza bunları alıyorsak sonucuna da hepimizin katlanması gerek” şeklinde konuştu.



"Hareketsiz yaşam damarlardaki daralmayı zamanla arttırıyor"

Hareketsiz yaşamın getirilerinden biri olan obezitenin bilgisayar ve telefondaki gelişmelerle arttığını söyleyen Özler, sigara, stres, şişmanlık ve hareketsiz yaşamın damarlardaki daralmayı zamanla arttırdığını ifade etti. Özler, “1980’li yıllarda bilgisayarlar dev gibi insanlar ince, şimdi geldiğimiz zaman ise insanlar şişmanladı, bilgisayarlar küçüldü hatta artık telefonlar cebe sığacak kadar inceldi” dedi.

“Kalp, anne karnında başlayıp ölümle birlikte sonsuzluğa yolculuğunu tamamlıyor”
 
Özler, sunumunun sonunda Jorge Luis Borges’ten Anlar şiirini okuyarak tıp öğrencilerine tavsiyelerde bulundu. Özler, “Anne karnında 19’uncu günde bir serçe kuşu kadar başlayan yaşam gittikçe irileşerek güvercin kadar büyüyen bir kalbe dönüşüyor ve ölümle birlikte inancımız ne ise sonsuzluğa yolculuğunu tamamlıyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Azmi Özler öğrencilerin sorularını da cevapladı…



Konferansın ardından Prof. Dr. Azmi Özler'e Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü ve Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Kalemoğlu tarafından plaket takdim edildi.

Toplu fotoğraf çekimi ardından konferans sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)