İngiliz Edebiyatının Sömürgecilikteki Rolü Tartışıldı



Üsküdar Üniversitesi Postkolonyal Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAMER) “Pamer Tea Talk” etkinliği düzenledi. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, PAMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Fehmi Ağca’nın koordinatörlüğünde gerçekleşen etkinliğe Arel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Mütercim, Tercümanlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Yıldıray Çevik konuk oldu. Çevik, “İngiliz Edebiyatının Sömürgecilikteki Rolü” konusunda sunum yaptı.

Merkez Yerleşke Ayhan Songar konferans salonunda gerçekleşen etkinliğe öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.  



“İngiliz Edebiyatının içerisinde sömürgecilik saklı”

Dr. Öğr. Üyesi Yıldıray Çevik, İngiltere’nin sömürgeciliğin prometresi olarak görüldüğünden bahsetti. Ülkelerin üzerinde egemenlik kuran İngiltere’nin edebiyat ile egemenlik sağlamaya devam ettiğini söyleyen Çevik, İngilizlerin Hristiyanlığı Hindistan gibi egemenlik kurduğu ülkelere getirme yönteminde edebiyatı da kullandığını ifade etti. Çevik, “İngiliz edebiyatının içerisinde sömürgecilik saklı” dedi.

“Edebiyat büyük bir güçtür!”

Herkesin edebiyat okumaya hazır olduğunu ifade eden Çevik, edebiyatın içerisinde yer alan türlere değindi. Çevik, “Drama, şiir, roman gibi çok fazla tür var, herkes edebiyatın bu türlerinden en az birini okuyabilir. Kendimizi kandırmayalım, edebiyat büyük bir güçtür. Gençler son dönemlerde bilim - kurgu ve fantastik türlerini çok fazla okuyor. Tüm bu türlerle edebiyatın hedefi korunmaya çalışılıyor” şeklinde konuştu.

“Edebiyatın tarihi ve derin boyutları vardır”

Edebiyatın eğitim için hayati bir parça olduğunu dile getiren Çevik, İngiliz edebiyatının tarihsel süreci ile ilgili bilgi verdi. Çevik, “Edebiyat, tarihin ve tarihsel olayların sosyal ve bireysel yansımalarının yorumlayıcısı olarak tarihin tamamlayıcı unsurudur. Tarihsel sürece bakıldığında İngiliz edebiyatının Hindistan’daki misyonerlik faaliyetlerinin yerini aldığı görülebilir” şeklinde konuştu. Çevik, edebiyatın tarihi ve derin boyutlarının bulunduğunu söyleyerek, araştırılması gerektiğinin altını çizdi.

Dr. Öğr. Üyesi Fehmi Ağca, sunumu ardından Dr. Öğr. Üyesi Yıldıray Çevik’e teşekkür takdiminde bulundu.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)