Arş. Yazar Sözüer: “Bir insan akıl ve idrak yönüyle kıymet ve anlam kazanabilir”



Üsküdar Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Direktörlüğü koordinatörlüğünde Çağın Vicdanı Kulübünün düzenlediği “Varoluşu Sorgulayan Kâinat Tasavvuru” etkinliğinin konuğu Araştırmacı Yazar Ediz Sözüer oldu.

Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğe katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.



Prof. Dr. Muhsin Konuk: “Akıl iyidir ancak akılla her yere varamazsınız”

Etkinliğin açılış konuşmasını Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk yaptı. Konuk, varoluşun öneminden, bu özelliğin sadece insana mahsus olduğundan ve insandan başka hiçbir canlının ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum sorularına yanıt aramadığından bahsetti. Konuk, “Akıl iyidir ancak akılla her yere varamazsınız” dedi.

Yazar Sözüer: “Bir insan akıl ve idrak yönüyle kıymet ve anlam kazanabilir” 

Arş. Yazar Sözüer, anlamlı bir yorum getirilmemiş bilimsel verilerin ve bilgi yığınlarının insana korku, dehşet veya hayret duygularından başka bir şey vermediğini söyledi. Sözüer, “Fiziksel yapısının zayıflığı yönüyle önemsiz bir canlı olan biz insanın, boyundan büyük sorular sorması kendisi için ne anlam ifade edebilir ki? Böyle bir insan ancak akıl ve idrak yönüyle kıymet ve anlam kazanabilir” şeklinde konuştu.



Sözüer: “Kâinatın yaratıcısı varsa bulmamızı istediği hakikat bilinebilir olmalıdır”

Sözüer, kâinatın yaratıcısına inanmayan veya henüz inanmak konusunda arayışı devam eden ve tereddüt içinde olan kişiler için tavsiyelerde bulundu. Sözüer, “Eğer şu kâinatın bir yaratıcısı varsa ve varlığını bilmemizi istiyor ise o halde muhakkak suretle bulmamızı istediği hakikat bilinebilir olmalıdır, belirsiz olmamalıdır. Delillere ve kesinliğine kalben, vicdanen ulaşabiliyor olunması gerekir ve bu da kâinatla bu yönde çıkarım ve gözlem yapmaya elverişli bir niteliğe sahip olmalıdır” dedi.

Yazar Sözüer: "Sadece bir delilinin doğruluğu iman hakikatinin doğruluğunu gerektirir"

Delillerin yalnız yardımcı unsurlar olduğu meselesinin incelenmesi gerektiğini söyleyen Sözüer, henüz iman etmemişken bile ispat ve inkâr arasındaki yapısal farklılıktan dolayı meselenin sabitesi olarak imanı görmenin daha iyi olacağını belirtti. Sözüer, “Binlerce karşıt delil olsa bile sadece bir delilin doğruluğu, iman hakikatinin doğruluğunu gösterir” şeklinde konuştu.

Program, Araştırmacı Yazar Ediz Sözüer’e konuşmalarından dolayı plaket takdim edilmesinin ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)