“Mekâna Dair Sosyolojik ve Psiko-politik Okumalar” paneli yapıldı

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.45171

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öncülüğünde gerçekleştirilen ‘Sosyolojik ve Psiko-politik Okumalar-Kitap Tartışması’ etkinlikleri kapsamında “Mekâna Dair Sosyolojik ve Psiko-politik Okumalar” başlıklı panel düzenledi. Panele İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan da katılım sağladı. 

Üsküdar Üniversitesi Güney Yerleşke Sokrates salonunda gerçekleştirilen seminere konuk olarak Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karababa Demircan, Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hazal Ayas, Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Selin Dingiloğlu ve Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nihan Kalkandeler Özdin katıldı. 

Açılış konuşmasını Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan gerçekleştirdi

Seminerin açılış konuşmasını Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan gerçekleştirdi. Politik Psikoloji Uygulama ve Araştırma merkezinin güncel çalışmalarından bahseden Arıboğan, panel konusu olan kitabın da söz konusu merkezin çalışmalarının bir meyvesi olduğunu belirtti. 

Kadınların mekanla ve kendileriyle ilişkileri incelendi

Kitaptaki bölümü hakkında bilgiler veren Dr. Öğr. Üyesi Nihal Kalkandeler Özdin, kadınların mekanla ve kendileriyle ilişkilerini inceledi. Bu bağlamda Özdin, kadının toplum yaşamının bir tür gözetim toplumunu andırdığını; kadının hareketlerinin hem dışsal hem içsel anlamda sürekli denetimde olduğuna dikkat çekti. Bu denetlenmenin kadını kendisi olma halinden zaman zaman uzaklaştırdığına değinen Dr. Özdin, kitaptaki bölümünde bu durumun toplumsal mekanların şekillendirilmesindeki etkisini incelediğini belirtti.

Stadyumların toplumsal gerilimleri düşürebileceğini vurguladı…

Kitaptaki bölümünde spor mekanlarını incelediğinden ve kendine has özellikleriyle ön plana çıkan bir mekân olarak stadyumlara odaklandığından bahseden Dr. Öğr. Üyesi Hazal Ayas, stadyumların Antik Çağdan beri üzüntü, sevinç, hayal kırıklığı, dostluk ve düşmanlık gibi duyguların günlük hayattan daha yoğun bir şekilde yaşandığı alanlar olarak önem kazandığına dikkat çekti. 

Modern dönemde özellikle futbolla özdeşleşen stadyum mekanının günümüzde politikayla da ilişkisinin önem kazandığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Ayas, stadyumun hem bir kamusal alan olarak toplumsal tepkilerin dışa vurulabildiği hem de insanlar için bir rahatlama mekânı işlevi görerek toplumsal gerilimleri düşürebildiğini vurguladı.

Meyhanelerin siyasi örgütlenme alanlarına dönüştüğüne dikkat çekildi

Kitapta toplumsal anlamı tarih boyunca değişiklik gösteren meyhaneleri bir kamusal mekân olarak ele aldığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Selin Dingiloğlu, özellikle meyhanelerin Almanya’daki değişimine odaklandığı belirtti. Sanayileşme ve şehirleşmenin meyhanelerin kamusal mekân rolünde değişikliklere sebep olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Dingiloğlu, Almanya’da sosyalist ve faşist grupların etkileşim ve çatışma mekânı olarak meyhanelerin siyasi örgütlenme alanlarına dönüştüğüne dikkat çekti. Dr. Öğr. Üyesi Dingiloğlu, mekân olarak meyhanelerin 30’larda Nazi Partisinin yükselişinde de önemli rol oynadığını belirtti.

Batı ve Doğu Alman vatandaşları için farklı anlamları işaret ediyor…

Seminerde son konuşmacı olarak söz alan Dr. Öğr. Üyesi Pınar Karababa Demircan, kitaptaki kendi bölümünde Berlin Duvarının bir toplumsal mekân olarak yıllar içinde dönüşümünü incelediğini belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Demircan, duvarın Batı ve Doğu Alman vatandaşları için farklı anlamlara işaret ettiğini değindi. Duvarın yıkımına giden süreç ve Almanya birleştikten sonra duvarın bir toplumsal hafıza mekânı olarak nasıl şekillendiği gibi konulara dikkat çekti.

Seminer, dinleyicilerden gelen soruların cevaplandırılmasıyla sona erdi.
 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)