Üsküdar Üniversitesi ve Kadıköy Belediyesi’nden Alzheimer hasta yakınlarına destek



Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Kadıköy Alzheimer Merkezi iş birliği ile düzenlenen Alzheimer Hasta Yakını Destek Grubu toplantılarının ilk grup çalışması gerçekleştirildi. Mayıs 2020’ye kadar ayda bir kez düzenlenecek toplantılarda Alzheimer hasta yakınlarına destek verilmesi hedefleniyor.

Üsküdar Üniversitesi ile Kadıköy Belediyesi’nin Alzheimer hastalarına ve hasta yakınlarına sosyal destek vermek amacıyla kurduğu Kadıköy Alzheimer Merkezi arasında önemli bir iş birliği hayata geçirildi.
2019 Ekim ve 2020 Mayıs döneminde ayda bir defa olmak üzere yapılması kararlaştırılan  Alzheimer Hasta Yakını Destek Grubu toplantılarının ilk grup çalışması, Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Öğretim Görevlisi Psk. İdil Arasan Doğan yönetiminde Kadıköy Alzheimer Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Alzheimer Hasta Yakını Destek Grubu toplantılarında hasta yakınlarının Alzheimer hastalığı  üzerine psikoeğitim temelinde yaşadıkları sorunların tespit edilmesi ve bu sorunların çözümüne yönelik olarak çözüm üretilmesi ve yapılması gerekenler konusunda rehberlik edilmesi hedefleniyor.  



Alzheimer hastalarının yakınlarından oluşan 20-30 kişilik grup sayısı aralığında ve çember şeklinde oturum sağlanarak yürütülecek olan bu toplantılarda hasta yakınları yaşadıkları sorun ve problemleri paylaşma imkanı bulurken; hastalarının içinde bulunduğu durumu anlamalarına ve kişisel destek mekanizmalarını fark etmelerine ilişkin çalışmalar yürütülüyor. Hasta yakınları, bu süreci ilişkisel olarak nasıl yöneteceklerini öğreniyor.

Kadıköy Belediyesi’nin Alzheimer hastalarına ve hasta yakınlarına sosyal destek vermek amacıyla kurduğu Kadıköy Alzheimer Merkezi’nde teşhisi konulan bir ve ikinci dereceden Alzheimer hastalarına sosyal, fiziksel ve zihinsel rehabilitasyon desteği veriliyor.

Alzheimer tanısı alan hastaların yakınları yararlanabiliyor

Kadıköy Alzheimer Merkezi’ne Kadıköy’de ikamet eden, heyet raporu ile Alzheimer tanısı almış birinci ve ikinci evredeki hastalar kabul ediliyor. Merkezde tıbbi bakım hizmeti verilmiyor. Hasta ulaşımında, hasta yakının yazılı onayı olması şartı ile hastalar evlerinden kuruma ait araçlarla alınabiliyor.

Merkezde hastalar için verilen bazı hizmetler şunlar: 

Hatıraları canlandırma, zihinsel aktiviteler (Hikaye anlatma, bulmaca çözme vb)
Ev içi aktiviteler (Çorap eşleştirme, pirinç nohut, fasulye ayıklama vb.)
Psiko-motor aktiviteler (Düğme dikme, sulu boya, hamur yoğurma vb)
Sosyo-duygusal aktiviteler ( Anılarını aktarma, sohbet)
Eğlence ve hobi, sanat aktiviteleri (Ahşap boyama, çiçek yapımı, nefes ve ritim çalışmaları)
Fiziksel aktiviteler (Bedensel egzersizler, germe gevşeme egzersizleri, yürüyüş, gezi)
Gezi programları (Mahalle parkı gibi yakın yerlere gezi)

Hasta yakınları için verilen bazı hizmetler ise şu şekilde sıralanıyor: 

Hasta yakınlarına destek, bilgilendirme seminerleri ( Yaşlı bakımı, Alzheimer hastalarında beslenme, ev güvenliği, fizyoterapi vb)
Hasta yakınlarına danışma ve psikolojik destek programları,
Evde bakımı yapılan hastaların yakınlarına veya bakıcılarına evde hijyenik bakım, ilaç düzenleme eğitimi.
 
 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)