Prof. Dr. Muhsin Konuk: “Klasik reçeteler işe yaramıyor”

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.44940

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk, Türkiye Biyolojik Bilimler Ağı (TBBA) Akademisinin konuğu oldu. “Translasyonel bilime bir yaklaşım olarak farmakogenetik” başlığını ele alan Konuk, klasik tedavi ve ilaçların fazla işe yaramadığını, genetik yapıya uygun ilaç ve tedavisinin önemli olduğunu söyledi.

Çevirimiçi gerçekleştirilen programda Moleküler Biyoloji Yüksek Lisans Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhsin Konuk, translasyonel bilime nasıl katkıda bulunduğunu kendi çalışmaları üzerinden anlattı.

“Translasyonel araştırmalar, laboratuvardaki çalışma masasından hastanın yatağına uzanan yolculuktur”

Translasyonel bilimin bazı insanlarca tam olarak kavranamadığına dikkat çeken Konuk, sözlerine şu şekilde devam etti: “Translasyonel tıp denilen araştırmalar aslında laboratuvardaki çalışma masasından hastanın yatağına kadar uzanan bir yolculuktur. Bunun aslında temeli, temel bilimlerden elde edilen verilerin sağlık alanında kullanılmasıdır. Hem temel bilimleri hem de uygulamalı bilimleri de içerdiği için.”

Genetik yapıya uygun ilaç…

Farmakogenetik sayesinde uygulanan tedavilerde başarı oranının çok daha yüksek olduğunu (%99) vurgulayan Prof. Dr. Muhsin Konuk, “Bu durumu hepimiz yaşıyoruz, örneğin bir doktora gittiğimizde klasik uygulamalarla verilen ilaçlar iyi gelmeyebiliyor. Bu durumda farklı bir ilacın işe yaradığını görmek için haftalarca takip etmek gerekebiliyor. Netice olarak hem zaman kaybı hem de hastanede iş kaybı hem de maddi kayıplar oluyor. İnsanların genetik yapılarına göre ilaç ve tedavi uygulanırsa başarı ve ilaçların insanlar üzerinde yan etkileri de neredeyse yok oluyor.” dedi.

“Düzenleyici proteinler olan enzimler ve hormonların çalışmasını etkiliyor”

Genetik Polimorfizmlerin, farmakokinetiğimize olan etkilerini de değerlendiren Prof. Dr. Muhsin Konuk, “Farmakokinetik açısından transporterlar özellikle plazma proteinleri oradaki olayları etkiliyorlar. Farmakodinamik açısından ise reseptörleri etkiliyorlar. Vücudumuzda düzenleyici olarak çalışan en önemli iki gruptan olan enzimlerin çalışmasını etkiliyorlar.” dedi.

“Hekimlerimizin Yetişme tarzı ve eğitim şekilleri herkese aynı ilaç yeter mantığında olduğu için Farmakogenetik gelişemiyor”

Farmakogenetik klinikte neden geniş tabanlı uygulanamıyor sorusuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Prof.Dr. Muhsin konuk, “Bir defa bu Türkiye’de doğru düzgün bilinmiyor. Bilinse de doktorların işine kimse karışamadığı için uygulanamıyor. Yetişme tarzı ve eğitim şekilleri de her zaman bir ilaç herkese uyar mantığı içinde oldukları için gelişemiyor.” şeklinde konuştu.


 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)