Prof. Dr. Muhsin Konuk, Farmakogenetik ve Uygulamalarını anlattı



Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce) Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhsin Konuk, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde konferans verdi.

Prof. Dr. Ömer Köse Seminer ve Toplantı Salonunda düzenlenen programda Prof. Dr. Muhsin Konuk, “Farmakogenetik ve Uygulamaları” konularına ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Konuk, “Zehir ile şifa’yı ayıran şey dozdur!” 

Farmakogenetik ve Uygulamalarına değinen Konuk, bireye özgü tedavinin temelinde genetik yapımız olduğu, bu da insanlardaki genetik değişiklikler temeline dayandığını anlatarak, Türkiye’de farmakogenetiğin ilk uygulayıcısı olarak Üsküdar Üniversitesinde yapılan çalışmaları anlattı. Farmakogenetik ile doğru doz, doğru zaman ve ilaç toksisisitesinin minimuma indiğini, hem ülke ekonomisi hem de bireysel ekonomiye de önemli katkılarda bulunduğunu ve bu uygulamaların ülkemizde de yaygınlaşmasının çok önemli olduğunu anlattı.

Translasyonel bilimin geliştirdiği alanlardan birinin de farmakogenetik olduğunu anlatan Prof Konuk, temel bilimde çalışanların önemli bilgiler ürettiği için temel bilim olmadan uygulamalı bilimlerin başarılı olamayacağını da ifade ederek temel bilim öğrencilerini de motive eden bir konuşma yaptı.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta Prof. Dr. Muhsin Konuk öğrenciler ve dinleyici hocaların da merak ettiği soruları yanıtladı. Konferansın ardından Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyoloji Bölümü Biyoteknoloji Anabilim Dalı Doç. Dr. Gülten Ökmen, Prof. Dr. Muhsin Konuk’a plaket taktim etti.


 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)