Türkiye’de Sağlık Yöneticiliği ele alındı

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.43433

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi bölümü tarafından “Cumhuriyetin 100. Yılında Sağlık Yönetiminin 62. Yılında Türkiye’de Sağlık Yöneticiliği” başlıklı etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Osman Erol Hayran, Kiwa Türkiye Klinik Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Taşdemir, Dr. Bilal Ak ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Ali Arslanoğlu katılım sağladı. Türkiye'de Sağlık Yöneticiliğinin ele alındığı etkinlikte öğrencilere bilgilendirmelerde bulunuldu.

Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşke Emirnebi 1 konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe yoğun katılım oldu. Düzenlenen etkinliğe Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Zelka, Rektör Danışmanı Prof. Dr. İsmail Barış ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur katıldı. 

Öğrencilerle bilgi paylaşımında bulundu…

Kiwa Türkiye Klinik Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Taşdemir öğrencilere deneyimlerinden bahsetti ve bilgi paylaşımında bulundu. Sağlık Yönetici gününü kutlayarak sözlerine başlayan Taşdemir; “Bugün sağlık yöneticileri günü, eskiden böyle kutlamalar veya günler yoktu. Ya da kutlanmazdı. Günümüzde bu gibi kutlamaların olması güzel bir şey.” dedi.

Dr. Bilal Ak: “Mücadeleye devam ediyoruz” 

Sağlık İdaresi Dernek Federasyonu ve sağlık yönetimi mezunları platformuyla birlikte mücadeleye girildiğinden bahseden Dr. Bilal Ak; “Sağlık yönetimi profesyonel bir meslek olsa bile sağlık yöneticilerinin sıkıntıları var. Bu sıkıntılar atama ve istihdam sıkıntısıdır. Bu konuda Sağlık İdaresi Dernek Federasyonu ve sağlık yönetimi mezunları platformuyla birlikte mücadeleye girildi. Bakanlık ve meclisle görüşmeler yapıldı. Bu konuda meclis televizyonda konuşma yapıyor. Sorunlarımızı anlattık daha sonra 400 kişilik bir kadro elde edildi. Şu an da çeşitli ilanlarda, sağlık yönetimi mezunları ile ilgili ilanlar var. Bunlar bizim için önemlidir. Temel amacımız sağlık yöneticiliği kadrosunu çıkarmaktır. Dün sağlık yöneticiliğinden olan arkadaşlar TÜBİTAK etkinliği yaptı ve Türkiye çapında ikinci sıraya yükseldiler. Mücadeleye devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Ali Arslanoğlu: “Hata yapmak insanı geliştirir”

Profesyonel bir kişinin nasıl olması gerektiği hakkında değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Ali Arslanoğlu; “Bir mesleği olan ve bunu sürekli sistematik yapan, bunun karşılığında bir ücret alan, işini yaparken sürekli değişen, bilgi ve becerisini geliştiren, etik kurallara uyan, toplumun ve milletin çıkarını düşünen kişiler profesyoneldir. Profesyonel yaşamaya devam ediyor. Peki profesyonel kimdir? Birincisi işini iyi yapar. Yaptığı işi mesleğin kural ve ilkesine kadar bilir, prestij kalitesi yüksektir ve herkese bunu inandırmıştır. Herkes o kişinin ne kadar zeki ve çalışkan olduğunu bilir. Zaman yönetimi konusunda çok hassastır. Alt yapı ve işleri çok iyi bilir yani yüksekten inmez. Mesleğin en altından başlayarak, bütün bilgilerle kendini yetiştirerek gelmiştir. Peki bilgi ve beceri düzeyini sabit mi bırakır? Hayır profesyonel gelişen, değişen dünyada bilgi ve beceri düzeyini sürekli arttıran sürekli geliştiren, deneyimleyen ve bunu bir yerlerde paylaşandır. Kendisinden bekleneni çok iyi bilir ve ona göre davranır. Hatalardan ders alır ve daha başarılı olur. Hata yapmaktan çekinmez çünkü hata yapmak insanı geliştirir.” dedi.

Prof. Dr. Osman Erol Hayran: “Bazı ülkelerde mesleki emperyalizm kırılmıştır”

Meslekleşmenin bir evrimi olduğuna dikkat çeken Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Erol Hayran; “Bazı işler mesleğe dönüşürken kendilerini güç, yetki ve sorumluluk alanına adıyorlar. Sağlık yöneticilerinin yerinde eskiden kimi başhekimler, başhemşireler oturuyordu. Önünde baş olan bir takım ünvanlı kişiler. Hastaneleri, bütün sağlık kuruluşlarını hekimler yönetiyor. Bazı ülkelerde mesleki emperyalizm kırılmıştır. Güç alanını yavaş yavaş asıl sahiplerine bırakmıştır. Başhekim sağlık işletmelerini yönetemez, sağlık yöneticilerinin yönetmesi gerekir. Bu evrim süreci ABD’de çok erkenden başlamıştır. Profesyonelleşme gerçekleşmiştir. ‘Sağlık Yönetimi’ bağımsız bir meslek haline gelmiştir. Hatta o kadar bağımsız meslek haline gelmiştir ki ABD’de takım elbiselilerle beyaz gömlekliler çatışması bir süre yaşanmıştır. Sağlık sektöründe, ‘Beyaz gömlekliler mi güçlü, yoksa takım elbiseliler mi?’ çatışması yaşanırken sağlık yöneticiliği belli bir rotaya oturmuştur.”  ifadelerini kullandı.

Etkinlik toplu fotoğraf çekiminden sonra sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)