Enes Malik Baykan: “Tasarımcı iyi bir araştırmacıdır”

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.43181

İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü “Bir Tasarım Anatomisi” başlıklı etkinlik düzenledi. Görsel İletişim Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. And Algül moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinliğe konuk olarak Avngart Creative Reklam Ajansı Art Direktörü Enes Malik Baykan katıldı. Tasarımcının iyi bir araştırmacı olması gerektiğine dikkat çeken Baykan, amacı sivriltmenin de tasarımda önemli olduğunu vurguladı.  

Üsküdar Üniversitesi Fuat Sezgin Konferans Salonunda bölüm etkinliği kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte Enes Malik Baykan tasarımcı olarak tasarımdaki amacı sivriltmenin önemine dikkat çekti.

“Tasarımlarınızda amacı sivriltin”

Tasarımın iletişimin görsel hali olduğundan bahseden Avngart Creative Reklam Ajansı Art Direktörü Enes Malik Baykan, iletişimin dinamiklerinin bilinmesinin tasarımcılara büyük bir özgürlük sağladığına dikkat çekti. Baykan; “Sektöre girdiğinizde çoğu müşterinin ne istediğini bilmediğini veya kendini doğru ifade edemediğini görecekseniz. Siz bir iletişimci olarak burada onları iyi okumalı ve ne istediğine yönelik sorular sorarak yapılacak işin çerçevelenmesini sağlamalısınız. Bu doğrultuda da amacı sivriltmek çok önemlidir çünkü bir ok düşünün ucu ne kadar sivri olursa atıldığı zaman o kadar hızlı gider ve hedefi tutturur. Amacı belirledikten sonra da konuya hakimiyet çok önemlidir çünkü iyi bir tasarımcı iyi bir araştırmacıdır. Araştırma yeteneği sizin tasarım yeteneğinizi zenginleştirir. Zamanla kendi disiplininizle okuryazar hale geldiğiniz zaman o disiplinle mantığınızla oynama özgürlüğüne kavuşursunuz. Zamanla amaç doğrultusunda manipülasyonlar yapa yapa kendinizi geliştirirsiniz.” şeklinde konuştu. 

“İyi bir tasarımcı farklı çalışmalardan özgün anlam çıkarabilen kişidir”

Tasarımcıların başarısının pratik yapmasından geldiğini vurgulayan Enes Malik Baykan; “İyi bir tasarımcı bana göre sıfırdan iyi bir şey tasarlayandan ziyade farklı farklı çalışmalardan özgün çalışmalar çıkarabilen kişidir. Yani tasarım denilen şey kendi başına anlamsız veya anlamlı ögeleri anlamsız veya anlamlı hale getirip yeni anlamlar yaratmak, halihazırda olan anlamı zenginleştirmektir. Bu bağlamda da ne kadar pratik yaparsanız gün sonunda o kadar iyi çalışmalara imza atarsınız. Mezun olduğunuzda size diplomanızı değil de portfolyonuzu soracaklar. Üniversite okurken ne yaptığınızı soracaklar. Ben de bu yüzden son iki yılımda özellikle yaptığım her çalışmamı müşteriye sunma ciddiyetiyle yaptım ve beni bu geliştirdi.” ifadelerini kullandı. 

Basit Düşünün…

Bir tasarımın ilk bakıldığında algılanabilir olması gerektiğinin altını çizen Enes Malik Baykan, bunun olabilmesi için basit düşünmenin oldukça önemli olduğundan bahsetti. Baykan; “Tasarımda çoğunlukla basit düşünmek gerekir ama basit kavramı işin teoriği ve pratiği açısından başlı başına bir tezatlık oluşturur çünkü bir düşünce pratiği gerektirir. Bundandır ki bunu en iyi başaranlar da çocuklardır. Bir yetişkin sorulara basit cevaplar veremez. Yetişkin bireyler mevcut peşin hükümler ve öğrenilmişlikleri olduğundan basit düşünmekte zorluk çeker. O yüzden mevcut bilgi birikimi ve peşin hükümlerden ayrılıp soruyu basit ele almak gerekir. Bazen bilginin lanetinden yakın körlüğü oluşur ve basit düşünemeyiz ama bir tasarıma ilk bakıldığında mesajın algılanabilir olması gerekiyor çünkü eğer ilk bakıldığında anlaşılmıyorsa bu koşuşturma içerisinde anlaşılmayacak demektir.” dedi. 

Soru-cevap yapılmasının ardından yoğun ilgi gören etkinlik sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)