“Hatırla Beni” projesi ile mutlu yaşlılık
Üsküdar Üniversitesi ve Darülaceze Başkanlığı iş birliğinde başlatılan “Hatırla Beni” başlıklı sosyal sorumluluk projesi, kurumun sakini olan ve hafif evre demans tanısı alan hastalar için umut oluyor. Mutlu yaşlılığın hedeflendiği proje Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Gümüş Demir koordinatörlüğünde, Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan’ın desteğiyle, Dr. Öğr. Üyesi Remziye Keskin, Öğr. Gör. İdil Arasan Doğan tarafından yürütülüyor. Projenin danışmanlığı ise Dr. Nebiye Yaşar yapıyor.
Proje kapsamında Darülaceze Başkanlığı’nın Şişli bünyesinde on hafta boyunca ortak paylaşımlar gerçekleştiriliyor.
İlişkilerin olumlu temasına kapı aralayıcı zaman dilimi oldu
Proje, her hafta yaşlılar tarafından dört gözle beklenirken proje ortak paylaşımların yapıldığı, grup olmanın verdiği gücün hissedildiği ve kişilerarası ilişkilerin olumlu temasına kapı aralayıcı bir zaman dilimi fırsatı sunuyor.
Proje kapsamında uzmanlarca kurum personellerine yönelik ‘Demans Hastalığı’ üzerine verilen psikoeğitim de projenin olumlu kazanımlarından biri olarak görülüyor.
Öğr. Gör. İdil Arasan Doğan: “Demans grubu hastalıkları aynı zamanda bakım problemini gündeme getiriyor”
Projenin araştırma ve uygulama kısmında yer alan Öğr. Gör. İdil Arasan Doğan, proje hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Doğan; “Yaşlı nüfus sayısının artması beraberinde daha sık görülen ve küresel halk sağlığı problemi haline gelen demans grubu hastalıkları aynı zamanda bakım problemini gündeme getiriyor. Özellikle modern toplum yaşantıları ile yaşlı birey ve aileleri tarafından kurum bakımlarının tercih edildiği bilinirken, bu noktada huzurevleri ya da bakım evleri öne çıkıyor. Kurum bakımını öncelikli kılan sebeplerden birisi olarak görülen demans, davranış ve günlük yaşam aktiviteleri ile entelektüel faaliyetlerde belirgin kayıplarla kendini gösteren ve hafıza, düşünce sisteminde bozulmalara neden olan ilerleyici bir nörodejeneratif bir sendrom olarak kabul edilmektedir. Uzun süreli bakımı ve bakım yükünü içeren demans grubunda Sivil Toplum Kuruluşlarının yaptığı ya da gönüllü yapılan çalışmalara oldukça ihtiyaç duyulmakla birlikte bu çalışmaların az olduğu gözlemlendi. Bu gibi kurumlardan biri olarak öne çıkan Darülaceze Başkanlığında gerçekleştirdiğimiz proje ile hafif düzey demans tanısı olan yaşlılarımızda uygulanan grup çalışmalarının, kişilerarası ilişkilerdeki yapıcı bir rolü olduğu, benlik algısına olumlu bir pozitif itici güç sağladığı, depresif ve anksiyetik belirtilerin azalan seyrine sunduğu katkı ile olumlu duyguları arttırdığı görüldü.” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Gümüş Demir: “Projenin amacı mutlu yaşlılığa dikkat çekmek”
Proje ile toplum içerisindeki yaşlı bireylerin gelişimine dikkat çekmeyi amaçladıklarını belirten Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Gümüş Demir; “Planlanan on hafta boyunca iki gruba ayrılan yaşlı bireylere eş zamanlı olarak anımsama grup terapisi ve bilişsel uyarım grup terapisi uygulandı. Ayrıca Darülaceze sakinlerine bakım veren personellere de bilgilendirici farkındalık semineri sunuldu. Projeyle birlikte amacımız toplum içerisinde yaşlı bireylerin gelişimine, sağlığına, aktif yaşlanmaya, mutlu yaşlılığa dikkat çekmektir. ‘Hatırla Beni’ projesi gibi nice güzel projelerin hayat bulmasını dileğiyle.” şeklinde konuştu.
Hamza Cebeci: “Üsküdar Üniversitesi sosyal meselelere ciddi manada önem veriyor”
Üsküdar Üniversitesi proje yürütücü ve uygulayıcılarıyla bir araya gelen Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci genç akademisyenlerin sakinlerle bizzat ilgilenmesini takdirle karşıladıklarını söyledi. Cebeci; “Üsküdar Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz üçüncü büyük projemiz. Üniversite sosyal meselelere ciddi manada önem veriyor, onları takdir ediyorum. Darülacezeyi de paydaş seçiyor olmaları işin ayrı bir güzelliği. ‘Hatırla Beni’ gibi projelerde yaşlılarımızı dahil etmek burada daha aktif yaşamalarını, ilgi alaka gördüğünü ortaya koyuyor bu sayede sakinler de mutlu oluyor. Onların bize aktardığı bilgiler dahilinde sakinlerimizle yeni bir diyaloğa girme imkanımız oluyor. Üniversitelerin bu tip çalışmalar yapması çok güzel. Bir teknoloji üniversitesi öğrencilerini sanayi alanına götürmüyorsa, onlarla iş birliği yapmıyorsa, sivil toplum kuruluşları ile iş birliği içinde değilse, yaşlanan nüfusun ihtiyaçlarını demansını, alzheimerını onların hayat tarzlarının nasıl iyileştirilmesi gerektiğini bunlarla alakalı ne gibi çalışmalar yapılması gerektiğini üniversiteler yaparsa hem üniversitenin kalitesini arttırır hem de bu tip kuruluşlara katkı vermiş olur. Bu noktada Üsküdar Üniversitesi Prof. Dr. Nevzat Tarhan olsun Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan olsun onların fiilen bu iş içerisinde olması ve genç akademisyenlerin sakinlerle bizzat ilgilenmesini takdirle karşılıyoruz.” dedi.
Proje kapanış toplantısı 13 Aralık’ta Darülacezede…
10 haftadır sürdürülen projenin kapanış toplantısı 13 Aralık 2023’te Darülaceze Başkanlığında, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Üst Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci, Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı ve İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ile proje yürütücülerinin katılımıyla gerçekleştirilecek.
Haber- Fotoğraf: Ceyda Nur İshakoğlu
Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)