Hastalarla ilgilenmek onlara güven duygusu veriyor…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.42903

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Ortopedik Protez ve Ortez Bölümü mezun öğrencileri öğrenim gören öğrencilerle bir araya geldi. Etkinliğe konuk olarak Ortopedik Protez ve Ortez Bölümü mezunları Selçuk Sunar ve Güneş Ecenaz Koca katıldı.

Çarşı Yerleşke Emir Nebi-2 konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe katılım yoğun oldu. 

Selçuk Sunar: “Hastalarla ilgilenmek onlara güven duygusu veriyor”

Katılım sağlayan öğrencilere tavsiyelerde bulunan Ortopedik Protez ve Ortez Bölümü mezunu Selçuk Sunar; “Hastaların önceki durumlarının iyi değerlendirilmesi gerekir. ‘Ameliyat geçirmiş mi? Önceden Protez, Ortez geçirmiş mi?’ gibi sorular sorarak değerlendirmeliyiz.  Hastalara doğru bilgi vermek, güzel konuşmak önemlidir. Hastalarla ilgilenmek, onları dinlemek güven duygusu veriyor. Hastada güven duygusunu oluşturamazsak, hastalar ortezini, protezini kullanmıyor.” dedi.

Öğrenciler için çeşitli tavsiyeler veren Sunar; “Tecrübe edinmek için atölyelerde gönüllü olarak staj yapın. El emeğinin yanı sıra ticarete yatkın olmak gerekiyor. Protezini, Ortezin pazarlanması önemli.’’ diyerek konuştu. 

Güneş Ecenaz Koca: “Bölümümüz sabır ve el işçiliği isteyen bir meslek”

Atölyede disiplinli ve planlı çalışmanın önemini vurgulayan Ortopedik Protez ve Ortez Bölümü mezunu Güneş Ecenaz Koca; “Bölümümüz sabır ve el işçiliği isteyen bir meslek. Hastaların Ortez, Protez kullanımı için kilosu önem arz ediyor. Alerjik durumları var mı yok mu iyice değerlendirilmelidir. Protezin, Ortezin karşılanması için hastaların ekonomik durumu da önemlidir.” dedi

“Hastalar estetik tasarıma önem veriyor”

Hastalarda yaşanan psikolojik durumlar hakkında Koca; “Yaşanılan durum hastalar için zor bir süreç. Protez hastaları ampute yani uzuv kaybı olduğunu kabul eder veya etmez. Hastalar estetik tasarıma önem veriyor. Etrafın bakış açısı, vücutlarına bakması hastaları etkiliyor. Hasta yakınlarının yaklaşımı hastamız için önemlidir. Çünkü bazı hasta yakınları durumu kabul etmede hastadan daha çok zorlanabiliyor. Çocuk hastalarda ailenin yaklaşımı çocukların protezi, ortezi kabullenmede önemli bir etkendir’’ ifadelerini kullandı.  

Etkinlik, konuşmacılara teşekkür belgesi verilip toplu fotoğraf çekimi ile sonlandı.


 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)