“Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminde Dini Reform” kitabı raflarda…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.42888

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih bölümü Dr. Öğr. Üyesi Erhan Bektaş’ın kaleme aldığı “Osmanlı İmparatorluğu’nun Son Döneminde Dini Reform” adlı çalışması I.B. Tauris yayınlarından okurla buluştu. "Religious Reform in the Late Ottoman Empire: Institutional Change and the Professionalization of the Ulema" ismiyle İngilizce kaleme alınan kitap, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yüzyılında ulemanın etkisinin azaldığı yönündeki yaygın görüşü yeniden ele alıyor. Eser, zengin araştırma sunması ve kuvvetli diliyle tarih meraklıları ve Osmanlı İmparatorluğu'nun karmaşık yapısını anlamak isteyenlere önemli bir kaynak olma özelliği taşıyor. 

Uluslararası arenada dünyanın önde gelen yayın evlerinden I.B. Tauris’ten okuyucusuyla buluşan kitap ile Dr. Erhan Bektaş, Osmanlı Tarihi alanında adından söz ettiriyor. 

Osmanlı’nın son döneminde ulemanın etkisini ele alıyor…

Dr. Bektaş "Religious Reform in the Late Ottoman Empire: Institutional Change and the Professionalization of the Ulema" isimli çalışmasıyla Osmanlı İmparatorluğu'nun son yüzyılında ulemanın etkisinin azaldığı yönündeki yaygın görüşü yeniden ele alıyor. 

Eser, Osmanlı devlet arşivleri ve Meşihat arşivine dayanarak ulemanın Tanzimat reformları çerçevesinde profesyonelleşme sürecinden geçtiklerini gösteriyor ve onların Osmanlı toplumundaki önemli rolünü sürdürdüklerini ortaya koyuyor. 

Ulemanın detaylı portresini sunuyor…

Meşihat dairesindeki dönüşümleri açıklayarak başlayan kitap, daha sonra arşivleri kullanarak devlette hukuk ve eğitim alanında görevlendirilen ulemanın detaylı bir portresini sunuyor. 

Kitap ayrıca, devletin merkezileştirme çabalarında ulemanın hükümet ile toplum grupları arasında aracılık yaparak imparatorluğun özellikle taşra bölgelerinde merkezî bir rol oynadıklarını da gösteriyor. 

Dr. Erhan Bektaş, zengin araştırması ve kuvvetli kalemiyle tarih meraklıları ve Osmanlı İmparatorluğu'nun karmaşık yapısını anlamak isteyenlere önemli bir literatür sunuyor.  

Yazar hakkında:

Eser hakkında: 

 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)