“Benim Eserim” projesi ödülleri sahiplerini buldu

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.42878

Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü desteği ile ‘Benim Eserim 4’ Projesinin Kapanış ve Ödül Töreni Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Ödüllerin sahiplerini bulduğu törene Türk tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu Gülsen Tuncer katıldı. 

Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde Güney Yerleşke Fuat Sezgin Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmalarını Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM) Başkanı ve Yönetmen Mehmet Güleryüz, Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent ve Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör gerçekleştirdi.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü yönetimindeki etkinliğe Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman İrvan da katılım sağladı. 

Gülsen Tuncer: “Sinema alanında telif haklarını cesaretle ilk kez SETEM savundu”

Türk tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu Gülsen Tuncer’in sunumuyla başlayan etkinlikte Tuncer; “Sinema alanında telif haklarını ilk kez cesaretle savunan meslek birliğimiz SETEM yirmi yıl önce kuruldu ve öncülük yaptı. Bu, sinema yapanların haklarını korumak üzere devletle iş birliği yapan bir kurumdur. Bu örgütlülük bize sağlık kazandırdı.” dedi.

Mehmet Güleryüz: “SETEM çok önemli projelere imza atıyor”

‘Benim Eserim’ projesinin temel amacının telif hakları konusunda bilinci arttırmak olduğuna dikkat çeken SETEM Başkanı ve Yönetmen Mehmet Güleryüz; “Bu yıl bizim meslek birliğimizin kuruluşunun yirminci yılı bu yüzden bizim için çok önemli. Küçük adımlarla başladığımız SETEM yolculuğumuz hem uluslararası anlamda hem de ülkemiz adına çok önemli iş birlikleri yapıp çok önemli projelere imza atıyor. Yurt dışından ilk telifi 2010 yılında Nuri Bilge Ceylan ve Semih Kaplanoğlu alıp ülkemizde kendilerine vermiştik. Kendi bünyemizde SETEM Akademi’yi oluşturduk. Akademi, iletişim fakültesi öğrencilerini sektörle buluşturmayı hedeflemiştir. ‘Benim Eserim’ projemizin temel amacı telif hakları konusunda bilinci arttırmak ve bu konuda üniversitelerde bilgilendirme toplantıları yapıyoruz. Sektörel deneyimlerimizi de aktarıyoruz.” şeklinde konuştu.

Dr. Ziya Taşkent: “Üretmeye teşvik etmek için bir yarışma formatı olması gerekiyor”

Projenin dördüncü yıla varmasının düzenli olarak süreceğinin delili olduğuna değinen Telif Hakları Genel Müdürü Dr. Ziya Taşkent; “Bu projenin dördüncü yıla varması düzenli olarak süreceğinin delilidir. Projenin üniversite öğrencilerine, gençlere dönük olması farkındalık ve bilinci ne kadar erken çağlarda kitlelere yayarsanız en nihayetinde konumuz telif farkındalığı olduğu için daha sağlıklı işleyen bir sistemi de ulaştırma imkanını sağlamış ve genişletmiş olursunuz. Bunun yarışma çerçevesinde olması ödül alamayanların kazanamadığı anlamına geliyor. Tabii insanları üretmeye teşvik etmek için bir yarışma formatı olması gerekiyor.” dedi. 

Prof. Dr. Nazife Güngör: “Bilim ve sanat birleşirse daha iyi bir insanlık için üzerimize düşeni yapabiliriz”

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör; “Sanat ve bilim birlikte varsa insanlık için faydalıdır ve insanlığı kurtarır. Çünkü bilim işin bilgi üretim tarafı, sanat bir yandan duygu, ruhsal dışavurumdur. İkisi bir arada olursa hem bilgi insanlığa yararlı olur yani atomu parçalayan, atomun parçalarını bulan bilim insanı eğer o bilgi sanatla sarmalanabilseydi daha sonra onu atom bombasına dönüştürüp kitleleri imha etmesi durumunda kalmazdı. Her tür çalışmada her tür insanal uğraşta örgütlü olması, sistem kurması gerekir. Bilim ve sanat birleşirse daha iyi bir insanlık için üzerimize düşeni yapabiliriz. Aksi takdirde çok da ümitli olmamak lazım. Buralarda toplanmaya devam edeceksek insanlık adına bir ümidimiz var. Doğru yerdeyiz çünkü iletişim alanı tam da öyle bir şeydir. İletişim alanı hem bilimin hem de sanatın bir arada sentezlendiği bir yerdir.” diyerek konuşmasını sonlandırdı. 

Ödüller sahiplerini buldu…

SETEM’in yaptığı açıklamayla 100'ün üzerinde senaryonun başvurduğu yarışmada “Son Beste” ile Dinçer Batırbek birinci, “Boşluk” ile Serkan Fırtına ikinci, “Vicdanın İçin” adlı senaryoyla Aykut Topçu ise üçüncü oldu. 

Ödül takdimi ardından etkinlik sona erdi.


 

Haber- Fotoğraf: Ceyda Nur İshakoğlu

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)