Cumhuriyetin 100. Yılında beyaz önlük giymenin coşkusunu yaşadılar…

Haber ile ilişkili SDG etiketleri

DOI : https://doi.org/10.32739/uha.id.42442

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü öğrencileri için “Cumhuriyetin 2. Yüzyılının İlk Odyologlarının Beyaz Önlük Giyme Töreni” düzenlendi. 10 Ekim “Dünya Odyologlar Günü” nde gerçekleştirilen törende Cumhuriyet’in 100. Yılı da coşkuyla kutlandı.  Önlük töreni heyecanına öğrencilerin aileleri de ortak oldu. 

“Cumhuriyetin 2. Yüzyılının İlk Odyologlarının Beyaz Önlük Giyme Töreni”, Üsküdar Üniversitesi Sağlık Yerleşkesi İbn-i Sina Oditoryumu’nda gerçekleşti. Akademisyenlerin ve ailelerin de yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, öğrencileri beyaz önlükler ile gören veliler duygu dolu anlar yaşadı.

Cumhuriyetin 100. Yılında saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende, Odyoloji Bölümü öğrencilerinin düzenlemiş olduğu ve Cumhuriyeti hak edebilmek için verilen  mücadelenin  anlatıldığı oratoryo gösterisi, beğeniyle seyredildi.  

Dr. Öğr. Üyesi Didem Şahin Ceylan: “Odyolojiyi edebiyat ve sanatla birleştirmek çabamızdı” 

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Didem Şahin Ceylan, Odyoloji Bölümü için yaptıkları çalışmalardan bahsetti. Ceylan: “Türkiye’de odyolojiyi bu günlere getiren her hoca ve profesyonelin   olduğu, geleceğin yeni odyologlarına Türkiye Odyolojisinin tarihini sunacakbir belgesel yaptık.Odyolojiyi sanatla birleştirip  Türkiye’de ilk kez ‘Odyoloji ve Sanat’ dersini müfredata koyan odyoloji bölümü olduk İşitme engelli bir gencin yaşadığı sıkıntıları konu alan“Duy Sesimi” isimli tiyatro oyunu ile başladığımız tiyatro serüvenimiz; okulöncesi döneme hitap eden “Kulak Oramanı” isimli tiyatro oyunu ile devam ett.    Mezuniyet projesi dersi adı altında çok sayıda hikâye kitapları yazdık. Biz İstanbul’daki en iyi odyoloji bölümlerinden biriyiz. Hem öğrencilerle aramızın iyi olması hem empatik yaklaşımımız hem çağdaş bir vizyona  sahip olmamız bizi bu başarıyı getirdi.” dedi. 

Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin: “Duymayan insanlar toplumdan kopuyor, içine kapanıyor”

Daha sonra kürsüye Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Aktuğ Ertekin geldi. Ertekin, “Üniversite eğitimi denince hem eğitim öğretim hem bilgi kaynağı hem de toplumla iletişimi iyi olacak bireyler yetiştirilmesi bizim çok değer verdiğimiz konulardan bir tanesi. Mesleklerinde iyi yetişiyorlar; mesleklerini iyi yapacaklar. Hem kendi ailelerine hem kendi toplumlarına hem bu dünyaya çok önemli katkıları olacaklarına inanıyorum. Bir de bu dünyada çok büyük bir sıkıntı, insanlar duymadıkları zaman kendi içine kapanıyorlar ve çevreyle iletişimleri kayboluyor, toplumdan kopmuş bireylere dönüşüyorlar. Oysa bunlara el tutulduğunda topluma büyük katkılar sağlayan insanlara dönüşebilirler. Önlük giyme aşamasına gelmiş arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Hayatlarında ve mesleklerinde başarılar diliyorum.” ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Şefik Dursun: “İşini güzel yapmak son derece önemli”

Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şefik Dursun, mesleği güzel yapmanın son derece önemli olduğuna dikkat çekti. Dursun, “Bu programı hazırlayan bütün ekibe teşekkür ediyorum. İşini güzel yapmak son derece önemli. Aslında dünyanın meselesi bu. Üsküdar Üniversitesi’nde hep buna gayret ediyoruz. Üsküdar Üniversitesi kendi yolunda sağlam adımlarla ilerliyor. Üniversitesinin büyüklüğü, yetiştirdiği öğrencilerin kalitesiyle ölçülecektir. Toplum bunu biliyor biz de biliyoruz ve ona gayret ediyoruz. Mezun olacak evlatlarımız milletimizin sağlıklı kulağı olurlar.” şeklinde konuştu. 

Prof. Dr. Ferda Akdaş: “Memleketimizde odyolojinin kurulması ve gelişmesinde çok büyük emekler harcadık”

Türkiye’de odyolojinin bu günlere gelmesini sağlayan Prof. Dr. Ferda Akdaş, odyoloji öğrencilerine öğütlerde bulundu. Akdaş: “Cumhuriyetin 100. Yılını kutladığımız bu günlerde Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetler düzeyine çıkmamızın bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Memleketimizde odyolojinin kurulması ve gelişmesinde çok büyük emekler harcadık. Karşılaştığımız zorluklar karşısında hiç yılmadık siz de yılmayın. Mesleğinizle ilgili bilgiler dışında da kitap okuyun; coğrafyayı iyi bilin;Cumhuriyet tarihini mutlaka okuyup iyice öğrenin, tarihini bilmeyenden iyi bir yurttaş olmaz. Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni ezberleyene kadar okuyun. Her şey bir yana iyi bir insan olun; insanları sevin; vefakâr olun; yaptığınız işi iyi yapın; en iyisini yapmaya çalışın; çevrenizdekilerle iyi ilişkiler kurun; meraklı olun; soru sormaktan kaçmayın; her zaman kendinizi geliştirmeye çalışın.” dedi. 

Hürol Erişçi: “Biz Türk gibi başladık, Türk gibi bitirdik, dünyaya örnek olduk”

Türkiye’de odyoloji biliminin gelişmesi ve yayılması için büyük katkılarda bulunan Erişçi Elektronik Genel Müdürü Hürol Erişçi, düzenlenen önlük giyme töreninde konuşmalarını gerçekleştirdi. Erişçi, “Biz odyolojide ne yaptık diye baktığımızda bu yıl Cumhuriyet’in 100. Yılını kutluyoruz ama bu yıl aynı zamanda odyolojinin kuruluşunun 55. Yıl dönümü. Bundan 55 yıl önce Türkiye’ de odyoloji kuruldu. 55 yılda nereden nereye geldik. Bir işe başlarken Türk gibi başla İngiliz gibi bitir derler ya hani biz Türk gibi başladık, Türk gibi bitirdik ve bütün dünyaya örnek olduk. Odyolojideki teknolojik ilerlemeyi mutlaka takip edin, sizin öğrenme süreciniz aslında bundan sonra başlıyor. Bu yüzden mutlaka mümkün oldukça okuyun, teknolojiyi takip edin.” şeklinde konuştu. 

Balonlarla görsel şölen…

Oditoryum balkonundan balonların bırakıldığı Cumhuriyetin 2. Yüzyılının İlk Odyologları’nın Beyaz Önlük Giyme Töreni, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. 

Muhabir- Fotoğraf: Eda Nur Keçeci

 

 

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)