Atasoy, internetteki çocuk avcıları anlattı



Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Adli Bilimler bölüm başkanı Prof. Dr. Sevil Atasoy, Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kadıköy Rehberlik Araştırma Merkezinin düzenlenen Travma ve Okul Temelli Müdahale Sempozyumuna konuşmacı olarak katıldı. Atasoy, İstanbul genelindeki rehber öğretmenlere “internetteki çocuk avcıları” konulu sunum gerçekleştirdi.



“Kaçırılan çocuklar üçüncü saatinde öldürülüyor”

Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi 15 Temmuz Şehitleri Konferans ve Spor Salonunda gerçekleşen konferansta Atasoy, cinsel sebeplerden dolayı kaçırılan çocukların öldürülme ihtimallerinin yüksek olduğunu belirtti. Kaçırılan çocukların kaçırıldıkları andan itibaren üçüncü saatinde öldürüldüğüne dikkat çeken Atasoy, “aileler çocukları kaçırıldıklarında polise haber vermek için iki saat bekliyor, bu da polisin elinde bir saat bırakıyor. Çocuk tahmin edilen yerde değilse mutlaka polise haber verilmeli. Çocuğun son görüldüğü yer çok önemli” şeklinde konuştu.

“Çocuğu gören son kişi olabiliriz”

Hepimizin birey olarak etrafta olup bitene çok dikkat etmemiz gerektiğini vurgulayan Atasoy, belki bir çocuğu gören son kişi olabiliriz dedi.

Türkiye genelinde çocuk tacizi vakalarının çok fazla olduğuna değinen Atasoy, çocuklara kimlerin kötülük yapabilecekleri konusunda değerlendirmelerde bulundu. Atasoy, çocuklara zarar verenlerin büyük bölümünün çocuğun tanıdığı, akraba ya da komşusu olabileceğine dikkat çekti.

Atasoy şunları söyledi: Çocuklara cinsel tacizde bulunanlar genellikle bekâr, kendi ailesi ya da yalnız yaşayan, bilgi ve beceri gerektirmeyen işlerde çalışan ya da işsiz olan insanlar. Ama bazen istisnalar olabiliyor. Nice seri katiller vardır ki öğretmen, sevecen bir dede ya da spor takım antrenörü de tehdit olabiliyor.



“Hiçbir görüntü, ses ve mekân gerçeği yansıtmayabilir”

Prof. Dr. Sevil Atasoy, kendi çocuklarımız ve okuttuğumuz öğrencilere öğütler vermemiz gerektiğini internetteki hiçbir görüntü, ses ve mekânın gerçeği yansıtmayabileceğini söyledi.

Ailelerin plajda çektikleri çocuklarının fotoğraflarını sosyal medyada paylaşanların olduğunu fakat bu fotoğrafın bir yerlerde para karşılığı satılarak o çocuğu hedef haline getirdiğini belirtti.

Teknolojinin çok değerli olduğu belirten Atasoy teknolojinin bazen de suçların işlenmesi için bir silah haline geldiğini söyledi.



“Çocuğun her söylediğine inanmak gerekiyor”

İlerleyen günlerde ampulün olduğu her yerde internete ulaşılabileceğini belirten Atasoy, tek çare neyle karşılaştığımızı bilebilmek. Bir çocuk aile içinde sır saklamamalı. Her türlü olayı iyi ya da kötü olayı paylaşabilmeli. Çocuğun her söylediğine inanmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Sevil Atasoy konuşmasının ardından izleyicilerin sorularını yanıtladı.

Programın sonunda Atasoy okurları için kitaplarını imzaladı.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)