Dr. Rüştü Uçan: “YÖK’te İSG’nin tanımlaması yok”



Üsküdar Üniversitesi İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi ÜSGÜMER ile MESKA Vakfı işbirliğince düzenlenen 1 Konu 1 Konuk programının 18. Oturumu gerçekleşti. Oturumun konuğu İSG Uzmanı Eral Yüksel olurken, Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, Türkiye’de Yüksek Öğretim Kurumu’nda iş sağlığı ve güvenliğinin tanımlamasının olmadığı, YÖK’ün bunu tanımadığına dikkat çekti.

Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleşen etkinliğin sunuculuğunu, Üsküdar Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSEM) Genel Sekreteri Bengisu Altınten üstlendi.



Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan: “Türkiye’de iş sağlığı alanında hiçbir şey yapılmıyormuş gibi algılanıyor”

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı ÜSGÜMER ve ÜSEM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan İş sağlığı ve güvenliği alanında yaşanan gelişmelere değindi. Uçan, “İş sağlığı alanında birçok kişi kendi çabaları ile birçok yerde bir takım şeyler yapıyor, uğraşlar var, yok değil ama hepsi parça parça ve hepsi yarım yani bildirilmiyor bir yere iletilmiyor. İletilmeyen bu şeyler de kısa zaman sonra unutuluyor. Bu seferde sanki Türkiye’de bu konu ile ilgili hiçbir şey yapılmıyormuş gibi algılanıyor” şeklinde konuştu.

Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan: YÖK’te iş sağlığı ve güvenliğinin tanımlaması yok!

Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği başlığı altında çok sayıda yazılmış tez olduğunu belirten Uçan, ilgililerin bu tezlere ulaşabilmeleri için çözümler ürettiklerini söyledi Uçan, “Türkiye’de Yüksek Öğretim Kurumu’nda iş sağlığı ve güvenliğinin tanımlaması yok, YÖK bunu tanımıyor. Bu konu ile ilgili yapılan tezleri inşaat gibi ana başlıklar altına koyuyoruz. İnsanların bu tezlerin içeriğine daha rahat erişebilmeleri için tezlerin özetlerini MESKA Vakfı’nın ana sayfasına koyacağız. Tez özetlerini ve YÖK’te ki tez linklerini vererek paylaşacağız. İlgililerin bu tezlerden yararlanması gerek çünkü gerçekten çok güzel çalışmalar mevcut” dedi.



Yüksel: “2010 - 2011 yılları içerisinde mobil yaşam yatay hattı çok yoğun bir biçimde kullanılmıyordu”

Kendisi ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Yüksel, mobil yatay yaşam hatları ile ilgili çalışmalarına değindi. Yüksel, “Mobil yatay yaşam hatları ile ilgili çalışmamız yaklaşık 2 yıl sürdü. Aslında inşaat aşamalarının desteği ile gerçekleştirdik. 2010 - 2011 yılları içerisinde mobil yaşam yatay hattı çok yoğun bir biçimde kullanılmıyordu aslında çok büyük kurumsal firmalarda vardı ve kullanılmasının şartları da o zamanlarda bu kadar net belirlenmemişti ayrıca bu yaşam hatlarının sistemleri de oldukça pahalıydı. Günümüzde ise daha uygun fiyatlara daha rahat bir şekilde ulaşabileceğimiz duruma geldik” şeklinde konuştu.

Yüksel: “İlk çiviyi çakan kişi, ilk tahtayı koyan kişi sizsiniz”

Kaba yapı iş kaleminde yüksekten düşmelerin çok sık yaşandığını söyleyen Yüksel, bu düşmeleri ve yaralanmaları önleyebilmek adına mobil yaşam hatları konusunda çalışmaya ağırlık verdiğini belirtti. Yüksel, “Kaba yapıda özelikle yüksekten düşmeleri kaba yapı iş kaleminde ne kadar fazla olduğunu görmeye başladık. İnşaatta yüksekten düşme çok sık karşılaştığımız bir durum. Kaba yapıda yüksekte çalışırken alabildiğimiz önlem çok sınırlı çünkü ilk çiviyi çakan kişi, ilk tahtayı koyan kişi sizsiniz. Atmosfer boşluğunda yapabileceğiniz şeyler o kadar kısıtlı ki, dolayısıyla mobil yaşam hatları bu noktada çok daha önemli olduğunu düşünerek bu çalışmaya ağırlık vermeye başladık.



Soru cevap eşliğinde gerçekleşen etkinliğin sonunda konuşmalarından dolayı Eral Yüksel’e Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı ÜSGÜMER ve ÜSEM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan plaket taktim etti.

Toplu fotoğraf çekimi ardından etkinlik sona erdi.

 

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)