Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan: “Endüstri 4.0 kadını işsiz bırakacak”


Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, YenidenBiz Derneği’nin kadın istihdamını konuşmak, iş hayatına geri dönen kadınların hikâyelerini yaymak için düzenlediği zirveye katıldı.

“Endüstri 4.0 kadını işsiz bırakacak”

Endüstri 4.0 ile birlikte 800 yeni iş geleceğini söyleyen Arıboğan, yeni iş piyasasında kadının iş bulmasının zorlaşacağını dile getirdi. Arıboğan, ”Dünya Ekonomik Formu’na göre endüstri 4.0 ile 800 milyon yeni iş gelecek. İş piyasasında önemli ölçüde kadınların ortadan kalkacağını söyleyebiliriz. Yüzde 50 civarında kadın istihdamı ortadan kalkacak çünkü bu ofis ortamında, pembe yakalı dediğimiz işler, sekreterlik, ofis yönetimi, hemşirelik gibi işler yapay zekâ tarafından yapılacak. Kadınlar genellikle güçlü işlerin peşine çok düşmüyorlar çünkü evde yaptığımız işler var bir takım sorumluluklarımız var” şeklinde konuştu.

“Kapitalizm fabrikada yapılanı makbul kılıyor, evde yapılan iş hiçbir anlam ifade etmiyor”

Kadınların aynı anda iki alanı birden götürmek zorunda kaldığına değinen Arıboğan bu nedeni olarak sanayi toplumunu gösterdi. Arıboğan, “Kadınların aynı anda iki alanı birden götürmek zorunda kalıyorlar. Bu aslında sanayi toplumunun bize yüklediği bir sorumluluk. Eskiden 1800’lü yıllara kadar emek ve üretim aile için üretiliyor, ekiyor, biçiyor, süt sağıyor, peynir yapıyorlardı, birlikte yapıyorlardı. Kapitalizmin ve sanayi toplumunun gelişmesiyle birlikte erkekler kendilerini ev dışına atıyorlar, sanayide çalışmaya, ücret almaya başlıyorlar. Kadın evde çocuklara bakıyor, tasarruf yaparak o evi geçindirmek gibi bir yükümlülüğü var. Kapitalizm fabrikada yapılanı makbul kılıyor, evde yapılan iş ve emek ise hiçbir anlam ifade etmiyor. Çocuklara bakılması, yemek, temizlik, hiçbir anlam ifade etmiyor” dedi.

“Erkeksileştirerek yükselmek zorunda kaldığımız o yerden artık ’kadınız’ diye yürümemiz gerekiyor”

Bugün endüstri 4.0 ile birlikte robotik teknolojiler ve yapay zekânın istihdamı azaltacağını söyleyen Arıboğan, yönetim gücü açısından yetenekli kadınların şanslı olduğunu vurguladı. Arıboğan, “Ekonomik şartlar birçok ülkede kadını eve sevk etmeye başlayacak. Kadın ev ekonomisine daha çok yönelecek. Bu sıradan işler açısından böyle. Ama yönetim gücü açısından yetenekli kadınların önünün şiddetli bir biçimde açık olacağını düşünüyorum. Çünkü yenidünyada IQ’nun çok fazla bir anlamı kalmıyor, bu nedenle kadının daha sevecen, daha şefkatli, daha çok boyutlu, daha insanı düşünen birçok şeyi aynı anda yapabilme gücüne sahip yapısı yöneticilik vasıfları anlamında çok öne çıkacak. Sahip olduğumuz yetkinlikleri erkeksileşmeden kullanabilmemiz gerekiyor. Sürekli olarak bugüne kadar kendimizi erkeksileştirerek yükselmek zorunda kaldığımız o yerden artık ’kadınız’ diye yürümemiz gerekiyor. Bugün geldiğimiz noktada en büyük avantajımız kadınsı yeteneklerimiz. Bunları olabildiğince kullanacağız, erkek olmaya çalışmadan yürümenin yollarını arayacağız” şeklinde ifade etti.

Kaynak: Hürriyet İK